Data publicării:

Românii vor utiliza un nou act de identitate din 2013

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Carte electronică de identitate
Carte electronică de identitate

Din 2013, românii se vor legitima cu un nou act de identitate, și anume cartea electronică de identitate, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidența persoanelor, actele de identitate ale cetățenilor români, precum și actele de rezidență ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rezidenți în România a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 și a intrat în vigoare la data publicării, scrie avocatnet.ro.

Conform actului normativ, începând cu anul 2013 se vor elibera cărți electronice de identitate, acestea devenind unul dintre documentele de călătorie pe baza căruia cetățenii români se pot deplasa în statele membre ale Uniunii Europene.

În preambulul OUG, Guvernul menționează ca această măsură este necesara întrucât se impune producerea unor acte de identitate sigure, evitându-se, în acest fel, utilizarea de documente de identitate false sau falsificate. Concret, datele personale care se înscriu pe cartea electronică de identitate, în format tipărit, vor fi cele care apar și în cărțile de identitate, adică: numele și prenumele titularului; sexul; cetățenia titularului; data și locul nașterii titularului; semnătura olografă a titularului; fotografia titularului; CNP; adresa de domiciliu a titularului.

În formatul electronic al documentului vor fi înscrise, în plus față de cele ce apar pe formatul tipărit, și alte informații, precum: prenumele părinților titularului; certificate digitale; date biometrice ale titularului, constând în imaginea faciala și imaginile impresiunilor papilare a doua degete (amprente, n.red.).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel