Data actualizării:
Data publicării:

Românii salvați din Gaza au ajuns în țară. Ciolacu a fost cu ei în avion / Primele declarații

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Românii din Fâșia Gaza au ajuns la București. Premierul Marcel Ciolacu a fost cu ei în avion și a făcut primele declarații după aterizarea pe Aeroportul Otopeni. 

Cele 93 de persoane care au fost evacuate din Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale au ajuns în țară în această seară. Marcel Ciolacu a fost însoțit în această deplasare de ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

„Am fost în Egipt să îi aduc acasă, în siguranță, pe cetățenii români și familiile lor din Fâșia Gaza. Cred că atât eu, cât și doamna ministru, am făcut astăzi un gest de normalitate și mai mult decât atât am transmis un semnal foarte clar, că statul român nu lasă niciun român în urmă.

Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățenie română în România, cât și români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza și, după cum bine știți, deja este o listă de 51 de români. Au venit mai multe solicitări, peste 100, ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. 

Vreau să mulțumesc, în primul rând, doamnei ministru și echipei sale de la Ministerul de Externe, la toate instituțiile statului român implicate în această acțiune de recuperare a românilor din Fâșia Gaza. Să specific foarte clar, în toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României și președintele României. Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc statului Israel, Egiptului, Qatarului și Statelor Unite ale Americii pentru reușita acestei acțiuni.

În continuare, celula de criză de la Ministerul de Externe va funcționa până când vom recupera ultimul român din Fâșia Gaza care dorește să vină în România sau în Republica Moldova.”, a spus Marcel Ciolacu. 

Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a fost alături de Marcel Ciolacu și a vorbit despre ce a emoționat-o cel mai tare. 

„Oamenii au fost foarte emoționați și fericiți. Ne-au mulțumit pentru că vin dintr-o zonă de război și au fost foarte afectați. Povestea lor este foarte emoționantă. Au fost mame cu copii, familii întregi și suntem foarte motivați să continuăm să-i evacuăm pe toți cetățenii români și pe membrii de familie ai acestora care au solicitat acest lucru.", a spus Luminița Odobescu. 

„Fiecare familie are povestea ei"

„Ceea ce am făcut eu cu doamna ministru în seară această e o parte de acțiune. Din acest moment Departamentul pentru Situații de Urgență preia toți românii recuperați din Fâșia Gaza.

Avem familii din Timișoara, Iași, Dolj, Olt, Suceava, Bacău. Fiecare familie are povestea ei. Mulți dintre copii erau fericiți că merg la „buni” acasă, la Bacău sau la Suceava. Este o acțiune care va continua și în zilele următoare până când ajung la familiile lor.

Sunt mulți care nu mai au familii directe în România și am vorbi pe avion cu doamna ministru, mâine în ședința de guvern o să vorbim și cu doamna ministru al Muncii să vedem ce act normativ dedicat acestei situații pentru că vorbim de niște români care vin dintr-o zonă de război. Sunt ferm convins că de mâine vă vom da toate explicațiile. Noi am început să creionăm actul normativ.", a spus Marcel Ciolacu. 

Vedeți mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel