Data actualizării:
Data publicării:

Românii, reticenţi la vaccinul anti-COVID-19. Lăpădatu, APAA: La început ziceau "Ăştia, cu atâta tehnologie, nu sunt în stare să găsească un leac!". Apoi n-au mai vrut să se vaccineze

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, a vorbit în cadrul dezbaterii marca DCNews - Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere" despre reticenţa de românilor în privinţa vaccinului anti-COVID. 

Aceasta a făcut referire şi la o nouă metodă de tratament, care se pretează cel mai bine bolnavilor cronici şi celor care au boli autoimune. 

"Pacienţi care n-au ieşit din casă luni de zile"

"Am remarcat că există o lipsă de empatie la o parte din populaţie, în sensul că fiecare a zis - "Băi, mi-e bine, nu mă interesează ce se întâmplă cu altul".

În calitate de reprezentant al pacienţilor cronici vă spun că a fost o perioadă grea, pentru că nu ştiam cum vor evolua lucrurile la persoanele cu atâtea probleme. Pentru noi a fost complicat. Au fost pacienţi care n-au ieşit din casă luni de zile, chiar dacă n-au fost restricţii. Le era, pur şi simplu, teamă să iasă ca să nu se îmbolnăvească şi să nu "răscolească" afecţiunea lor cronică şi, astfel, lucrurile să devină mai grave", a transmis Rozalina Lăpădatu.

"După un an în care companiile s-au mişcat şi au venit cu vaccinul, oamenii nu au mai vrut să se vaccineze"

"Am mai văzut că n-au fost foarte bine primite vaccinurile. Pentru mine este o mare enigmă, pentru că am văzut că înainte de apariţia vaccinurilor toată lumea zicea "Ăştia, cu atâta tehnologie, nu sunt în stare să găsească un medicament, un vaccin... ceva!".

Iar după un an de zile în care companiile de cercetare medicală s-au mişcat foarte bine şi au venit cu vaccinul, oamenii n-au mai vrut să se vaccineze, li se părea că e totul pe repede înainte. Lipsa de informare şi campaniile anti-vaccin duse de acest nucleu de populaţie care refuză să-şi vaccineze până şi copiii au conturat teoria conspiraţiei", a mai punctat aceasta.

Terapie care previne infecţia

"Trebuie ştiut că pe lângă vaccinul anti-Covid avem şi o terapie nouă care previne infecţia cu acest virus. E pentru acel segment de populaţie pentru care vaccinul nu a ajutat foarte mult, în special cei cu afecţiuni autoimune, oncologice şi hematologice. Tratamentul de care vă spun a fost aprobat în martie de Agenţia Europeană a Medicamentului. Este un tratament combinat de doi anticorpi, dedicat special persoanelor cu probleme de imunitate. S-a demonstrat o reducere cu 83% a COVID-19 simptomatic iar eficienţa s-a menţinut pe cel puţin şase luni, eficienţă aplicabilă şi în cazul Omicron", a precizat Rozalina Lăpădatu. 

Sunt de dorit discuţii pentru reînnoirea protocolului

În spitalele din țară, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 depăşeşte 2000, iar la ATI sunt internate peste 100 de persoane, dintre care 95 sunt nevaccinate. 

"E drept că lucrurile s-au schimbat faţă de acum doi ani. Acum circulă varianta Omicron care este extrem de contagioasă, dar nu mai este responsabilă de cazuri atât de grave ca cele din trecut. Deci, e clar că ne ducem cu Covid-ul către o formă de gripă, practic devine o parte din ceea ce se întâmplă în viaţa noastră de zi cu zi. Va trebui să găsim răspunsuri, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia din trecut de a carantina şi de a închide totul.

Au fost nişte declaraţii ale domnului ministru Rafila vis-a-vis de creşterea numărului de cazuri, văd că există o preocupare la Ministerul Sănătăţii. Ce-mi doresc este să existe o discuţie largă cu autorităţi ca DSP şi managerii de spitale astfel încât să se actualizeze protocolul de tratament al infecţiei cu COVID-19 şi să putem fi şi noi la zi. Ultimul protocol a fost in ianuarie 2022. Sunt sigură că între timp avem indicaţii noi şi medicaţie nouă. Vrem să avem cât mai puţini bolnavi de COVID internaţi în spitale, ca să facem loc celor cu boli cronice. Nu vrem să mai păţim ce-am păţit anul trecut când a fost limitat accesul pacienţilor în spitale.", a concluzionat Rozalina Lăpădatu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel