Românii mutați în Ungaria se confruntă zilnic cu dorul de casă. Keresztes Demelza: România va fi mereu „acasă" pentru că acolo m-am născut. Cum îi poate ajuta statul român / video
La emisiunea „Departe de România" de pe DC News și Știridiaspora, realizată de Gabriel Nuță, invitata Keresztes Demelza, o româncă din Brașov care s-a mutat în Ungaria în urmă cu 10 ani, a vorbit despre locul în care se simte „acasă" și despre lucrurile pe care le poate face statul român pentru ca românii plecați în Ungaria să se poată întoarce în România.
Unde vă simțiți acasă în momentul acesta? În Ungaria sau în România?
„România va fi mereu „acasă" pentru că acolo m-am născut. Țara natală nu se schimbă, oriunde te-ai fi mutat sau ai fi stat. Poate sunt unii care se integrează mult mai ușor sau își uită rădăcinile, dar eu nu pot uita de unde am plecat și de prietenii pe care i-am lăsat. Este acel loc unde te regăsești și spun asta pentru că atunci când merg în România nimeni nu-mi atrage atenția că am un alt accent. Găsesc brânzeturile care nu sunt aici și mâncărurile cu care eram obișnuită.
Obișnuiesc să merg la biserică, iar în România oamenii țin postul, țin mult mai bine, știu să meargă la biserică în fiecare duminică. Am văzut și în Oradea, biserica este plină și te mângâie pe suflet când vezi acest lucru. Pur și simplu îți lăcrimează ochii când știi că ești acolo, ești acasă de unde ai plecat, dar după aceea te întorci aici pentru că ai luat o decizie care cu greu mai poate fi schimbată în momentul actual.”, a spus aceasta.
Cum v-ar convinge România să vă întoarceți? Ce ar trebui să facă statul să va aducă înapoi?
„Lucrul cu care ne zbatem noi aici, să ofere o casă sau să poată fi plătită în rate la un preț convenabil. Să ofere acest lucru, după aceea tu te ocupi de restul. Mulți cu care am stat de vorbă, mi-au spus același lucru: dacă ar avea unde să se întoarcă, ar avea o casă, s-ar întoarce. Pentru că asta este marea problemă.
Multă lume s-ar întoarce. Unii au investit și le este puțin greu, nu știu cum să lase ce au făcut aici și să vândă la un preț mic. Oamenii simpli s-ar întoarce dacă ar avea unde. Eu văd bătrânei cu sacoșe care merg la piață să vândă câteva lucruri în Oradea și se întorc că să-și cumpere aici anumite lucruri. Am văzut persoane care merg doar să-și tragă puțin sufletul, să fie mai bine sufletește, să se încarce și să se întoarcă aici. Mi s-a zis că și după 30 de ani mă voi simți cu același dor, nu voi reuși să mă integrez sută la sută și au dreptate.
Unde stau eu, cineva s-a sinucis și a spus că vrea să fie îngropată în țara în care s-a născut și a fost înmormântată în Cluj Napoca. Un domn mi-a spus același lucru: „Dacă ar fi să mor, nu vreau să mor aici, vreau să mor dincolo și să fiu îngropat acolo.", a spus românca.
Ce sfaturi le-ați da celor care vor să cumpere o casă în Ungaria?
„Dacă vor să-și cumpere o casă în Ungaria, o pot face, dar să se uite la zona în care o cumpără, să fie atenți. În ziare sunt locuri de muncă, dar majoritatea sunt deja ocupate. Să testeze zona foarte bine, să vadă și ce naționalități sunt în zonă. Cea mai recomandată este zona capitalei. Să se uite la nivelul de viață, înainte să se mute, să încerce să stea acolo măcar o săptămâna sau două să vadă cum este locul, după care să facă pasul definitiv, dar nu înainte să testeze bine locul. Asta este sfatul meu.
E ok să te muți ca pensionar, dar și pensionarii câteodată se integrează greu. Ca om activ trebuie să ai un trăi, o pâine pe masă și trebuie să se gândească la acest lucru. Dacă sunt afaceriști, trebuie să testeze piața de afaceri în zonă, pentru că nu este așa de ușor.”, a spus Keresztes Demelza.
În încheiere, Keresztes Demelza, a transmis un mesaj destinat tuturor privitorilor.
„Să viziteze Ungaria, să viziteze România! Asta le doresc. Să fim deschiși din ambele părți pentru că, până la urmă, suntem europeni și îmi doresc din toată inima să nu mai fie acele tensiuni între maghiari și români. Să nu mai fie pentru că sunt de copii mici. Așa cum am spus și înainte, faptele bune rămân în urma noastră, nimic altceva. Când murim nu ne întreabă: „Ce naționalitate ai fost?” doar te-ai dus.”, a mai spus Keresztes Demelza.
VEZI ȘI: O româncă din Ungaria, uimită de ce s-a întâmplat acolo odată cu începerea războiului: Nu este ca în România, să avem același ajutor / video - https://www.dcnews.ro/o-romanca-din-ungaria-uimita-de-ce-s-a-intamplat-acolo-odata-cu-inceperea-razboiului-nu-este-ca-in-romania-sa-avem-acelasi-ajutor-video_911219.html
Problemele cu care se confruntă românii mutați în Ungaria. Keresztes Demelza: Aici suntem bine primiți, dar după aceea ți se spune tot că ești român. Asta câteodată doare! - https://www.dcnews.ro/viata-romanilor-din-ungaria-atrasi-aici-de-casele-ieftine-keresztes-demelza-la-departe-de-romania_911209.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News