Românii, muncitori pe platforme digitale. Ce riscuri sunt. Marius Budăi: Aceste lucruri nu există încă în directiva europeană
La nivel european este în discuţii directiva PlatformWorkers, care ar trebui să stabilească statutul exact al muncitorilor de pe platformele digitale. Printre aceştia sunt şi mulţi români!
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit în cadrul dezbaterii Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale, organizată de DC MEDIA GROUP, despre poziţia României în acest context, dar şi despre riscurile care încă nu au fost clarificate în cadrul propunerii de directivă.
Totul în contextul în care în România există deja legislaţie care prevede clar condiţiile şi responsabilităţile pentru persoanele care activează pe platforme de ridesharing, spre exemplu.
"De curând, la Consiliul Miniştrilor Muncii din Uniunea Europeană am avut o discuţie extrem de amănunţită asupra acestei directive. Se caută modalităţi de a ţine pasul cu schimbările rapide care au loc pe piaţa muncii, schimbări care cu siguranţă afectează piaţa muncii şi prin desfăşurarea activităţii prin intermediul platformelor digitale. Am avut discuţii şi în ţară cu cei de la aceste platforme. Noi agreăm în România, în general, propunerea de directivă prin perspectiva identificării de modalităţi pentru a ţine pasul cu schimbările care afectează acum piaţa muncii.
Ce riscuri sunt pentru angajaţi
Vom adapta, în Consiliul de Miniştri ai Muncii, această directivă. Avem o oarecare nevoie de stabilitate pentru angajat, de identificare a condiţiilor şi a riscurilor de securitate şi sănătate în muncă. Trebuie să avem şi o formă de protecţie socială, dar şi o asigurare socială care să îi asigure la vârsta pensionării posibilitatea să iasă la pensie. În acest moment, aceste lucruri nu există în directivă", a precizat Marius Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News