Data actualizării:
Data publicării:

Românii muncesc pe aproape cel mai mic salariu minim din Europa. Prof. Coșea dă cărțile pe față despre salariul minim european. Poate fi un DEZASTRU

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie creată de Nicola Barts, de la Pexels
Fotografie creată de Nicola Barts, de la Pexels

Ultimul studiu EUROSTAT arată că România nu a reuşit să iasă din coada clasamentului în ceea ce priveşte salariul minim pe economie în Uniunea Europeană. 

România rămâne printre statele membre al căror salariu minim este în continuare sub 1000 de euro pe lună, alături de alte 12 state: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) şi Portugalia (823 euro).

În Slovenia (1.074 euro) şi Spania (1.126 euro) salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună, iar restul de şase state membre UE, toate din nord-vestul blocului comunitar, aveau salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa (1.603 euro), Germania (1.621 euro), Belgia (1.658 euro), Olanda (1.725 euro), Irlanda (1.775 euro) şi Luxemburg (2.257 euro), arată studiul EUROSTAT, conform Agerpres.

Singurele state membre care nu au încă un salariu minim pe economie sunt: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

"România trebuie să producă mai mult. Nu putem creşte doar din voinţă politică"

"E foarte complicată situaţia. Intrăm într-o discuţie care se opreşte la declaraţii. Sigur că se declară că ar trebui să crească salariul minim până la nivelul din UE, există şi presiuni din partea Europei, se vorbeşte de ideea unui salariu minim care să fie cât de cât apropiat la nivel european, dar asta presupune o revoluţionare a economiei româneşti. Noi nu putem ajunge la ridicări de salariu minim numai din politică bugetară, politică fiscală sau din voinţă politică. România trebuie să producă mai mult, să eficientizeze mai mult, pentru a avea capacitatea să împartă ceea ce reuşeşte pe anumite categorii. Avem nevoie de o calitate crescută a muncii şi o capacitate de creare a unei valori adăugate mai mari per ansamblu, ca să putem face ajustări la anumite nivele, cum ar fi şi la salariul minim", a declarat profesorul Mircea Coşea pentru DCNEWS. 

”Ceea ce e bine pentru alţii, pentru noi ar putea să fie o chestiune care să aducă mai multe necazuri decât beneficii.”

Întrebat dacă românii ar putea beneficia de pe urma unui salariu minim la nivel european, specialistul a spus că nu şi a explicat şi de ce ar fi o problemă o astfel de măsură. "Există mari deosebiri la nivel de dezvoltare şi de structură economică între România şi media europeană. Ceea ce e bine pentru alţii, pentru noi ar putea să fie o chestiune care să aducă mai multe necazuri decât beneficii. Încă nu suntem pregătiţi să facem salturi atât de importante. Nivelul salariului minim este o expresie a dezvoltării economice, nu o dorinţă a unui Guvern sau a UE. Salariul minim, sigur, este şi un indicator social, pentru că este cel care garantează un trai, dar este expresia capacităţii economiei de a susţine aşa ceva. Altfel, înseamnă că iei dintr-o parte şi dai în alta. Trebuie făcute schimbări structurale rapide în economia românească. Nu mai putem să avem aceste deficite enorme. Economia românească are cifre care nu reflectă realitatea, pentru că o creştere economică bazată pe împrumuturi şi inflaţie nu e creştere economică", a mai punctat Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel