Data actualizării:
Data publicării:

Românii, îngenuncheați de scumpiri. Mircea Coșea, SOLUȚII simple pentru SALVARE: Un program de solidaritate

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Românii, îngenuncheați de scumpiri. Mircea Coșea, SOLUȚII simple pentru SALVARE: Un program de solidaritate / Foto: Pixabay, de Frantisek Krejci
Românii, îngenuncheați de scumpiri. Mircea Coșea, SOLUȚII simple pentru SALVARE: Un program de solidaritate / Foto: Pixabay, de Frantisek Krejci

Economistul Mircea Coșea a venit cu mai multe soluții pentru salvarea românilor aflați la sub linia subzistenței din cauza valului de scumpiri.

România se confruntă cu o criză economică gravă. Valul de scumpiri a afectat pe toată lumea, dar mai ales pe cei care și așa o duceau destul de greu. Mircea Coșea spune că țara noastră nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație în ultimii 30-40 de ani, nici pe vremea lui Ceaușescu. Mulți oameni au ajuns sub linia subzistenței, iar guvernanții dau mai mult din umeri, decât să facă ceva pentru a ajuta populația. Economistul a venit cu câteva soluții simple pentru salvarea românilor.

"Problema asta e atât de complicată, încât cei care ne conduc astăzi ori refuză să o vadă pentru că e prea complicată și nu au soluții sau pur și simplu nu îi interesează. Noi suntem acum într-o situație pe care nu am întâlnit-o în ultimii 30-40 de ani, nici pe timpul lui Ceaușescu și anume, o parte a populației României cade sub linia subzistenței. Este o populație nu doar din rândul seniorilor, sunt și oameni tineri care sunt în situația asta, sunt oameni care nu își mai găsesc loc în societatea românească pentru că nu sunt locuri de muncă, care pleacă și nu pleacă la bine, așa cum se crede și atunci trebuie să ne gândim la soluții.

"Să crească salariile și pensiile"

O soluție ar fi ridicarea nivelurilor veniturilor. Să crească salariile și pensiile. Am o stimă profesională pentru domnul ministru al Muncii, pentru strădania pe care o face ca să rezolve anumite probleme, dar mă mir că insistă pe această problemă a pensiilor care nu se poate face. Nu se poate face! Bugetul României nu poate să facă în momentul ăsta așa ceva pentru că bugetul României are în spate niște greutăți enorme pe care le cară și care sunt deficitele. Deficitul balanței comerciale și deficitul contului curent, adică cel cu împrumuturile, fac ca România să nu aibă capacitatea din buget să mărească pensiile și salariile. dacă le va mări din împrumuturi, mai bine nu o face pentru că este și mai rău.

"Să coborâm prețurile"

Și atunci trebuie să acționăm de partea cealaltă, la preț. Trebuie să coborâm prețurile. Una dintre ideile la care eu subscriu și sunt și implicat în asta este ideea domnului ministru al Agriculturii de a aduce pe piață mărfuri românești de la fermieri, prin instaurarea unui regim de colectare și prelucrare local al acestor produse, ca să nu le mai importăm. Aici prețurile ar scade, pe de o parte, pe de altă partea am avea o oarecare îmbunătățire în balanța macroeconomică în balanța financiară.

"Un program de solidaritate"

Însă, situația este atât de complicată, nu știu dacă ne dăm seama cum trăiesc oamenii. Nu noi, nu în București, sunt oameni care trăiesc de pe o zi pe alta, într-o țară europeană. Și atunci ar trebui să fie aplicat și un program de solidaritate, pe care unele țări au încercat să îl facă. Acest program de solidaritate, pe care eu l-am prezentat încă din ianuarie, într-o formă simplificată înseamnă că anumiți participanți la economia României, care profită de economia României, să aibă un aport la salvarea unei populații foarte sărace. În primul rând, este revenirea nu la greșeala care s-a făcut, ci la esența programului care se cheamă economat.

Economatul înseamnă un sistem care colectează mărfurile care sunt în prag de aruncare și le distribuie gratuit sau pe baza talonului de pensii la pensionarii cu veniturile foarte mici. În fiecare magazin vedem niște insule cu produse care se aruncă în 2-3 zile. Ar putea cei care au acest profit imens în România, lanțurile de magazine care sunt toate străine în România au profit mai mare decât în țările de origine, ar putea să facă acest lucru, organizat, așa cum se face această mișcare care a început în Australia și care se cheamă război împotriva risipei. Cu asta se ocupă, sunt mii de oameni care adună aceste produse și le redistribuie.

"Excluderea din societate este moarte sigură"

A doua măsură. Domnule, unul dintre elementele vicioase ale economiei și societății noastre pentru aceste persoane vârstnice, singure, pentru că familia e plecată în străinătate sau nu mai există, și bolnave, este singurătatea. Excluderea din societate este moarte sigură. Domnule, acest societăți care câștigă enorm în România cu telefonia și antenele, dă-le domnule gratuitate, măcar o lună sau două la telefoane. Uitați-vă la televizor dacă aveți timp. Din 100 de reclame la tv, 90 sunt pentru medicamente, deci România este cea mai bolnavă țară. De ce nu fac ca în alte țări, cum se întâmplă în Franța? Să dea gratuitate la așa-numitele medicamente de iarnă, care înseamnă vitamine și aspirină. de ce nu facem lucrul ăsta? De ce nu ajutăm prin solidaritate ca să salvăm de la pierirea economică 3,5, până la 4 milioane de români.", a explicat Mircea Coșea la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel