Românii fumează 40.000 de tone de tutun anual
Preşedintele Organizaţiei Profesionale pe Filiera de Tutun (OPFT), Petru Bota, a declarat, miercuri, la Ernei, în cadrul unei întâlniri cu producătorii de tutun, că în România se fumează anual 40.000 de tone de tutun, însă în ţară se produce sub 10% din această cantitate.
”În momentul actual, în România, după toate statisticile este în evidenţă faptul că în ţara noastră se fumează 40.000 de tone de tutun anual. Cota României în producerea tutunului este de 12.500 de tone, acordată de Uniunea Europeană ca producţie anuală. În România până anul trecut inclusiv produceam circa un sfert din cota alocată de UE, aproximativ 3.000 de tone de tutun şi sub 10% din consumul de tutun care se fumează în România. În Mureş peste 200 de ha de tutun asta înseamnă peste 300 de tone de tutun”, a afirmat Bota, citat de Agerpres
Potrivit acestuia, întâlnirea de la Ernei a producătorilor de tutun a fost promovarea culturii de tutun, dezvoltarea grupurilor de producători care sunt legal înfiinţate şi recunoscute de Ministerul Agriculturii, pentru ridicarea nivelului cultivatorilor din zonele care se pretează la cultura tutunului.
Acesta a spus că, în urmă cu peste 20 de ani, erau comune în judeţul Mureş care produceau în jur de 6.000 de tone de tutun, însă cu timpul culturile s-au restrâns.
Bota a afirmat că un lucru îmbucurător este faptul că acum începe să renască cultura de tutun, care deşi este o cultură scumpă, este o cultură bine subvenţionată, care aduce un venit de peste 5.600 de euro la hectar, din care 2.650 de euro subvenţii, iar în jur de 3.000 de euro valoarea producţiei.
Petru Bota a arătat că la întâlnirea de la Ernei, organizată la iniţiativa firmei multinaţionale de prim-procesare a tutunului Universal Tabaco, recunoscută de Ministerul Agriculturii, au participat peste 100 de cultivatori din judeţele din Moldova, Transilvania, dar şi din sudul ţării, cei mai mulţi fiind din judeţul Mureş, care este polul de greutate în cultivarea tutunului.
Preşedintele Organizaţiei Profesionale pe Filiera de Tutun a subliniat că la întâlnirea producătorilor de tutun a participat şi firma ULT Magyarorszag ZRt din Ungaria, care s-a dovedit a fi un partener extrem de serios, chiar şi în situaţiile în care statul român nu a mai acordat subvenţiile la culturile de tutun. În cadrul întâlnirii de producătorilor de tutun au fost prezentate formele asociative la care pot adera aceştia, pentru a avea o forţa economică mai mare, dar şi pentru a avea acces la finanţări europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News