Românii din Lisabona, la coadă pentru a vota
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Românii din Lisabona s-au mobilizat la vot. S-au format cozi la Ambasada României. 

Românii din Lisabona au stat la coadă toată ziua pentru a vota. La Ambasada României oamenii au așteptat chiar și câte o oră pentru a-ți exprima opțiunea de vot. 

La Ambasada României din Lisabona au votat pana la ora locala 16 (18 ora României) peste 600 de oameni, a explicat pentru DCNews un oficial al ambasadei.

"În Portugalia comunitatea românilor e relativ mică, avem 30.000 de români stabiliți aici, cei mai mulți, în sudul țării. Pentru ei am înființat cinci secții de vot, din care două sunt în Lisabona, la Ambasadă și la ICR Lisabona".

La coadă, la ambasadă, angajații instituției au distribuit sticle de apă copiilor. Asta pentru că se stă la coadă o oră pe puțin.

"Ca sa nu vă speriem și să vă zicem că am așteptat două ore", spune, zâmbind, o doamnă care tocmai a ieșit pe poarta ambasadei, facându-și vânt cu buletinul.

Mulți români stabiliți aici au venit cu copiii. Unii dintre micuți, născuți în Portugalia, nici nu știu să vorbească în românește.

"Înțeleg, dar nu știu multe cuvinte. Sunt născuți aici, departe de țară. Doar când îi cert o fac în română, dar să știți că înțeleg", susține tatăl a doi copii. 

Cozi interminabile la secțiile de vot din diaspora 

Românii din diaspora au așteptat ore în șir, fără să țină cont de vreme sau de ziua lor liberă și au votat. Cele mai aglomerate secții de votare au fost în Republica Moldova, Irlanda, Marea Britanie și Italia. 

Până la ora 18 în diaspora au votat peste 236.000 de persoane pentru referendum și peste 239.000 de persoane pentru europarlamentare. 

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 26 mai 2019, la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel