Românii din Cernăuți, memoriu adresat României pentru închiderea spațiului aerian al Ucrainei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Ioan Radu Gava
Sursă foto: Ioan Radu Gava
Asociațiile românești din regiunea Cernăuți cer sprijinul României în închiderea spațiului aerian al Ucrainei.

În legătură cu creșterea numărului de victime în rândul militarilor și a civililor în urma atacurilor aeriene ale Rusiei, asociațiile pentru cultura română din regiunea Cernăuți au solicitat statului român să contribuie la închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, scrie Agenția de Știri BucPress.

MEMORIU

În legătură cu creșterea numărului de victime în rândul militarilor și a civililor în urma atacurilor aeriene ale Rusiei, solicităm autorităților României, ca stat membru NATO, să contribuie la închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei. Din păcate, rachetele și avioanele distrug orașele și satele din țara unde locuim. Au de suferit oameni nevinovați.  

România este un stat important pentru securitatea din estul Europei, care ar putea contribui la luarea deciziei internaționale de închidere a spațiului aerian deasupra Ucrainei pentru a reduce numărul de victime. Zona de excludere aeriană în acest teritoriu ar garanta securitatea tuturor și ar fi un ajutor real în aceste vremuri de restriște.

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți

Centrul Media BucPress din Cernăuți

Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuți

Redacția săptămânalului „Gazeta de Herța”

Redacția săptămânalului „Monitorul Bucovinean”

Societatea Civică „Valea Prutului”

Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți 

O „amintire“ a comunismului din orașul Cernăuți a fost dată jos cu ajutorul unei macarale 

Agenția de știri BucPress din Cernăuți informează că un tanc rusesc, expus în orașul de pe Prut, a fost eliminat astăzi de autorități. Mișcarea vine pe fondul invaziei Federației Ruse în Ucraina, care a stârnit panică în toată țara și a dus la creșterea disprețului populației din Ucraina față de Rusia (vezi imaginea AICI).

Antony Blinken a sugerat, la Chișinău, că Transnistria ar trebui să primească un statut special

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.

Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.

Printre altele, Antony Blinken a spus că:

„Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel