Urmărește emisiunea live
Românii din Anglia, cu sufletul la gură. Ce se întâmplă cu acordul BREXIT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sute de mii de români din Marea Britanie aşteaptă cu nerăbdare finalizarea acordului BREXIT dintre UE şi Marea Britanie. 

“Aşa cum o tot spunem, nu căutăm un acord special sau unic. Dorim o înţelegere care să fie în esenţă un acord de liber schimb cum sunt cele convenite de UE cu alte ţări prietene, de exemplu Canada. Suveranitatea Regatului Unit asupra legilor noastre, tribunalelor noastre, apelor noastre pentru pescuit, desigur că nu este negociabilă şi nu vom accepta nimic care să o compromită – la fel cum nici noi nu căutăm ceva care să ameninţe integritatea pieţei unice a UE”, a scris David Frost, negociatorul şef britanic, pe Twitter.

Probleme la negocieri

Se pare că negocierile dintre Londra şi Bruxelles nu merg deloc bine, ambele părţi plângându-se de lipsa unor progrese importante. Principala divergenţă porneşte de la faptul că Bruxelles a solicitat ca UK să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar. Asta pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea Regatului Unit pe partea europeană. În schimb, britanicii ar primi un acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale, scrie playtech.ro. 

Numărul de cetățeni români care trăiesc în Regatul Unit este de 457.000, potrivit datelor oficiale oferite de Oficiul Național de Statistică (ONS) de la Londra în luna noiembrie a anului trecut. După ieşirea UK din Uniunea Europeană, aceștia au fost nevoiţi să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident. Astfel, drepturile lor sunt garantate în continuare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel