Românii dau lovitura în Germania. Candidatură spectacol în Frankfurt: Nu este suficient să ne plângem pe Facebook
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto: Ionuț Plenz Facebook
foto: Ionuț Plenz Facebook
Ionuț Plenz este din București, dar trăiește de 30 de ani în Germania unde a fondat ”Români pentru Frankfurt” și candidează. 

”Români pentru Frankfurt” își încearcă norocul astăzi la alegerile locale. Rivalii locali nu cred în șansa lor, dar, în același timp, există și teamă. Explicația e simplă: mulți români nu știau că au drept de vot. ”Mulţi români care au venit acum, recent, din 2014 încoace, nici nu ştiu că au drept de vot sau n-au votat deloc. Şi partidele în general sunt sceptice vizavi de grupe sau grupări pure etnice şi suntem văzuţi un pic cu resentimente”, povesteşte Ionuţ Plenz, candidat Români pentru Frankfurt, conform Mediafax. 

Ionuț este, însă, doar la origini român, pentru că de la doar 6 ani trăiește în Germania. Acum, muncește în IT. Cu privire la limba română, a făcut eforturi să o învețe și vrea să-i reprezinte pe compatrioţi în Consiliul Local din Frankfurt, al cincilea oraş al Germaniei.

”Pe listă suntem oameni cu foarte multă experienţă în multe domenii, din IT, din Medicină, din domeniul ştiinţific, avocaţi. Avem o listă foarte diversificată, în sensul că sunt oameni care au experienţă de trai şi de muncă aici, în Germania”, adaugă Ionuţ Plenz.

Alături de el candidează şi Alina Jurcoane, cercetător medical în Frankfurt de 17 ani. Ea este medic voluntar implicat în Reţeaua de Solidaritate, o reţea care uneşte medici din diaspora şi din România. Deşi s-a integrat perfect în societatea germană, şi-a dat seama că trebuie să se implice mai mult.

”Văzând şi pe grupuri că foarte mulţi români se plâng că au o problemă ori cu locuinţele, ori cu serviciul, ori cu diferite probleme de integrare, mi-am dat seama că nu este suficient să ne plângem doar pe Facebook, că nu ne ascultă nimeni”, spune Alina Jurcoane, candidat Români pentru Frankfurt.

Cu doar 1000 de voturi, românii pot să obţină în premieră un mandat de consilier local la Frankfurt, unde reprezintă a patra comunitate.

Alegerile locale se organizează astăzi în trei landuri din Germania. Românii au dreptul să voteze în calitate de cetăţeni europeni. Comunitatea românească din Germania ajunge la 748.000.

”Partidele vechi nu ne văd prea bine, în sensul că le rupem potenţialul de alegători. Pe de altă parte, analizele noastre de câţiva ani arată clar că mai ales românii nu prea merg la vot pentru partidele vechi”, precizează Ionuţ Plenz.

Ionuț Plenz nu este străin nici de politica din România, el are, pe Facebook, mai multe fotografii cu președintele Klaus Iohannis și cu președintele PNL, Ludovic Orban, precum și imagini cu încurajări de vot pentru PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel