Data publicării:

Va fi introdus un nou spor lunar. Românii care vor lua bani mai mulți la salariu

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat introducerea unui nou spor.

Alegeri prezidentiale 2024

Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că va fi introdus un nou spor în sectorul bugetar.

"Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanța. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forța calificată de muncă", a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a discutat, ieri, cu profesioniștii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenția Nucleară și Deșeuri Radioactive, turism, Agenția Națională de Integritate, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și sindicatele reprezentative ale acestor instituții. Discuțiile au avut loc în contextul elaborării proiectului legii salarizării în sectorul bugetar, scrie Antena3.ro.

Bugetarii primesc bani în plus pentru izolare, suprasolicitare neuropsihică, condiții vătămătoare şi alte motive

 

Bugetarii din România au mai multe sporuri, dar cel mai cunoscut spor este cel pentru "condiții vătămătoare" de 15% pe care îl iau toți angajații din ministere sau instituții finanțate integral de stat, scrie RomâniaTv.ro.

Ca regulă generală, personalul încadrat în autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii beneficiază suplimentar şi de aceste sporuri specifice pentru condiţii de muncă:

- pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 10% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

- pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

- personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază;

- pentru consemn la domiciliu, un spor de până la 15% din salariul de bază;

- pentru siguranţa navigaţiei, siguranţa feroviară, siguranţa rutieră şi siguranţa aeronautică, un spor de până la 20% din salariul de bază.

Cu câteva zile înainte, Guvernul își asumase răspunderea pentru noile măsuri fiscale care includ noi taxe și impozite, reducerea personalului bugetar, dar și unele creșteri în ceea ce privește voucherele și tichetele de vacanță. Una dintre prevederi era legată de plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare de muncă la 15% din salariu dar nu mai mult de 1.500 lei brut pe lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel