Data actualizării:
Data publicării:

Românii au luat foc: Jurnaliști în politică! Singura ”intrare” care nu a surprins deloc

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

De fiecare dată când un jurnalist virează către politică, românii sunt uimiți și le ia ceva timp să se obișnuiască cu ideea. Li se pare stranie o astfel de schimbare de traiectorie când, de fapt, este cam tot același drum.

Gabriela Firea, Carmen Avram, Laura Chiriac, Rareș Bogdan, Robert Turcescu și Moise Guran sunt doar câțiva dintre jurnaliștii care au lăsat presa pentru politică. Au primit și critici, dar lumea s-a agitat degeaba. Este adevărat că au fost și unii care se pretindeau independenți dar, de fapt, erau propagandiști, și și-au dat rucsacul jos. Dar nu despre ei vorbim, ci despre cei independenți.

De fapt, jurnaliștii nu-și schimbă profesia, a zis Val Vâlcu. Și înainte de a intra în politică se ocupau tot cu politica - evaluau, analizau, criticau, veneau cu propuneri etc.

"Nu mi se pare exagerat că, din când în când, un jurnalist intră în politică și iau un singur exemplu - Boris Johnson. Britanicilor nu li s-a părut nimic ciudat că a lăsat presa pentru politică. Odată intrați în politică, foștii jurnaliști tot despre politici vorbesc. Pun temele în discuție, vin cu soluții, lucruri pe care le fac și din postura de politician", a zis Val Vâlcu.

Jurnaliști care s-au înscris în politică

Cristina Țopescu a lucrat la PRIMA TV. Apoi, s-a înscris în PSD în 2013 pe vremea când partidul era condus de Victor Ponta. Sfatul care a cântărit greu pentru a face pasul de la presă la politică, după cum a povestit chiar fosta jurnalistă, a fost cel al lui Ion Iliescu. Întrebată ce a îndemnat-o preşedintele de onoare al PSD, realizatoarea TV a răspuns: "Dacă sunt aici, înseamnă că sfatul a fost "Da, e un lucru bun. E bine". După câteva luni, Cristina Țopescu s-a întors în presă și a făcut o emisiune la Antena 3.

În 2012, ziarista și vedeta de televiziune Gabriela Firea și-a anunțat înscrierea în Partidul Social Democrat. Ea a fost prezentată de Robert Negoiță și de Rovana Plumb.

În februarie 1990 Radu Mazăre pune bazele săptămânalului Contrast, al cărui redactor-șef a fost. Din 1991 publicația a fost distribuită la nivel național. În 1992 devine fondator și redactor-șef al cotidianului Telegraf. Ulterior, a intrat în politică. A candidat pentru funcția de primar ca independent în 2000 și a fost reales cu susținerea Partidului Social Democrat în 2004, 2008 și 2012.

În 2015, jurnalista Laura Chiriac anunța că s-a înscris în ALDE. La finalul anului, a demisionat. Înainte să intre în politică, a fost realizatoare TV. După plecarea din politică, a lucrat ca jurnalist la Antena 3.

Anul trecut, Carmen Avram a lăsat jurnalismul și s-a înscris în PSD pentru a candida ca europarlamentar.

Și Lia Olguța Vasilescu a fost jurnalistă. După absolvirea facultății, s-a angajat la cotidianul Cuvântul Libertății. În primul an de muncă a ocupat funcția de redactor, iar apoi a fost numită șefa secției de investigații a ziarului. În 1999 a fost promovată în funcția de redactor-șef al publicației la care lucra. În cele din urmă, Lia Olguța Vasilescu a ales calea politicii. A fost în PRM, iar din 2007 s-a înscris în PSD.

Jurnalistul Dan Diaconescu a fost fondator al televiziunilor OTV și DDTV. În 2010, el a format Partidul Poporului - Dan Diaconescu. Diaconescu a fost desemnat să candideze pentru un mandat de deputat de Gorj, în colegiul electoral 1, contra-candidatul său fiind premierul de atunci, Victor Ponta. A pierdut alegerile și a ratat intrarea în Parlament la redistribuire. Prin urmare, a anunțat retragerea din politică.

La începutul anului 2016, Robert Turcescu a decis să facă pasul spre politică și s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară.

În 2019, Rareș Bogdan a lăsat "Jocuri de putere", emisiunea sa de la Realitatea TV, pentru a se înscrie în PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel