Data publicării:
Românii au cheltuit 1,9 miliarde euro pe vacanţe în străinătate în primele 4 luni
Românii au cheltuit 1,9 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în ianuarie-aprilie anul acesta, dublu faţă de perioada similară a anului trecut şi peste nivelul înregistrat în primele patru luni ale anului 2019, anul de boom din turism, arată datele BNR.
Românii au cheltuit 1,9 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în ianuarie-aprilie anul acesta, dublu faţă de perioada similară a anului trecut şi peste nivelul înregistrat în primele patru luni ale anului 2019, anul de boom din turism, arată datele BNR.
Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere, iar ridicarea restricţiilor a stimulat şi mai mult călătoriile în străinătate.
În ianuarie-aprilie 2019 românii lăsau pe deplasări în străinătate circa 1,2 miliarde de euro, iar pe tot anul suma ajungea la 5,3 miliarde de euro, nivel record.
Cererea în creştere pentru călătorii se vede şi în traficul aeroportului Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, care a ajuns la circa 2 milioane de pasageri în primele trei luni din acest an, faţă de doar 630.000 de pasageri în perioada similară a anului trecut, dar încă sub nivelul din perioada similară a lui 2019.
România continuă să aibă însă o balanţă pe deficit în turism, chiar dacă a crescut şi suma lăsată de străini în ţară, 976 mil. euro în primele patru luni din acest an, faţă de 415 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, mai arată BNR, scrie Mediafax.
Adrian Negrescu anunță vremuri grele pentru iarna aceasta: Va trebui să raționalizăm consumul. O spun cu tristețe
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre posibilitatea ca românii să fie nevoiți să facă economie la electricitate și gaze la iarnă.
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit la Realitatea Plus despre posibilitatea ca românii să fie impuși să facă economie la electricitate. Un astfel de apel a existat deja în Australia, iar economistul a fost întrebat dacă situația s-ar putea repeta și în țara noastră. Negrescu spune că deși majoritatea românilor sunt liniștiți acum și se gândesc la vacanțe, la iarnă vom trăi vremuri grele.
"În tot acest peisaj în care vorbim de inflație, adică de prețuri mai mari, mai vine un anunț. Și mă întorc către dumneavoastră, domnule Negrescu, pentru că vreau să traducem acest anunț. Nu e de la noi din țară, e din Australia, veți înțelege însă imediat de ce este foarte important. Este vorba despre un ministrul australian al Energiei care le-a cerut oamenilor dintr-o anumită zonă din Australia să stingă luminile pentru a evita o criză energetică, potrivit BBC, asta pentru că prețurile au crescut foarte mult. E un apel care vine după ce principala piață din energia electrică a fost suspendată din cauza creșterii prețurilor. Europa, și implicit România, s-ar putea confrunta cu așa ceva?", l-a întrebat jurnalistul Călin Cociș pe Adrian Negrescu.
"Din păcate, cred că ne îndreptăm spre asta, și o spun cu tristețe. De ce? Pentru că noi vorbim de vară, de vacanțe, de lucruri de genul ăsta, nu ne prea gândim la iarnă, când mai mult ca sigur rușii vor opri robinetul și pentru gazele românești și asta va însemna că vom avea o lipsă de aproape 30%, dacă nu chiar de 40% din necesarul de gaze. Ce vom face atunci? Păi va trebui să oprim, să raționalizăm consumul. Vor fi raționalizate companiile mari, marii consumatori, dar sper să nu se ajungă și la raționalizarea consumului pentru populație. Oricum, o vom face noi pentru că, dacă pe vremea lui Ceaușescu statul ne oprea gazele și curentul, acum va trebui să o facem noi pentru că prețurile vor fi atât de mari încât mulți dintre români vor alege să își mai pună o pătură pe ei la iarnă și să stingă lumina de teama facturilor. Cam asta este situația, pentru că, din păcate, nu luăm măsuri pentru a preveni acest lucru. Nu văd, în momentul de față, discuții la nivelul energiei legate de asigurarea lipsurilor de gaze pentru la iarnă.
Nu avem niciun fel de predictibilitate legată de prețul energiei electrice. Gândiți-vă că mai mult de jumătate din populația României care are "tupeul" să consume peste 33 de kilowatt pe lună este nevoită să plătească prețurile pieței, în condițiile în care, în cazul prețului mediului de afaceri, a fost plafonat prețul la 1 lei pe kilowatt, iar pentru acești oameni, care sunt considerați bogați, prețurile ajung până la 2,5-3 lei pe kilowatt, iată că în absența acestor măsuri vom ajunge și noi la apeluri din astea publice în care li se va cere populației să facă economie. În condițiile în care noi ne producem 80% din energie și gaze la noi în țară, această măsură ar fi ridicolă și denotă faptul că nu există o strategie de a preîntâmpina o astfel de situație.", a spus Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News