România, văzută ca noul grânar al Europei, după ce războiul a blocat exporturile de cereale ale Ucrainei
După ce invazia Ucrainei de către Rusia a întrerupt livrările ucrainene, angrosiștii de cereale apelează la producătorii din UE România şi Franţa pentru a acoperi unele încărcături în apropiere, au spus traderii vineri, conform Reuters.
Creşterile înregistrate joi de preţul grâului şi al porumbului au atins nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago, după ce atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus sub semnul întrebării livrările unui important furnizor mondial de cereale. Cotaţiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5%, fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră. Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012, iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui. Din cauza conflictului, Ucraina a închis joi porturile, ele rămânând închise şi vineri pentru navigaţia comercială. România, un furnizor major de cereale, exportă, ca şi Ucraina, prin Marea Neagră, dar în afara zonei de conflict, şi este văzută ca o opţiune evidentă pentru comercianţi. Traderii spun că aproximativ 400.000 - 500.000 de tone de grâu românesc şi 200.000 - 300.000 de tone de porumb românesc au fost cumpărate de când au început luptele în Ucraina, transportul urmând să fie realizat în martie şi aprilie.
Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa. 'Există o majorare a cererii pentru grâul românesc care să fie îmbarcat în porturile din afara zonei de conflict', susţin traderii. Printre clienţii importanţi pentru porumbul din Ucraina sunt China, Spania, Ţările de Jos, Iran şi Coreea de Sud. Firmele de trading au achiziţionat porumb românesc şi franţuzesc pentru a acoperi livrările din destinaţiile din UE, cum ar fi Peninsula Iberică, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg, apreciază traderii. Unii comercianţi aşteaptă să vadă cum va evolua conflictul, după creşterile înregistrate joi de preţul grâului şi porumbului. 'Dacă luptele se vor încheia rapid, porturile din Ucraina se vor redeschide probabil repede', susţin traderii, potrivit Agepres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News