România va fi lovită de ger și viscol. Temperaturile pot coborî chiar și sub -15°. Meteorologul Mihai Timu: Valori negative în toată țara
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Pixabay / Julita
Foto: Pixabay / Julita
Iată care este prognoza meteo pentru următoarele zile.

„Acel aer rece care apăruse în zona Scandinaviei la sfârșit de an a continuat să coboare lent în această săptămână peste partea centrală a Europei, iar undeva de mâine va începe să pătrundă și în țara noastră. Până atunci, astăzi avem o vreme foarte caldă pentru data din calendar, peste tot vom depăși aproape 10° iar în Dealurile de Vest, în zona Bărăganului, chiar și a Dobrogei vor fi și maxime de 16, 17, izolat 18 grade și noaptea care urmează încă avem temperaturi cu mult peste normalul perioadei, în general valori pozitive chiar până în jurul a 10 grade în Dealurile de Vest și în zona litoralului, însă de mâine va începe să pătrundă acel aer rece.

Moldova, prima zonă afectată de frig

Prima zonă care va resimți va fi partea Moldovei, jumătatea de nord, apoi și zonele montane. Aici, încet-încet, ploile care vor începe în partea a doua acestei nopți se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Mâine, de exemplu în nordul Moldovei, peste zi nu vor fi mai mult de 2-4 grade, iar mâine noapte acolo temperaturile vor coborî până spre -6, -8 grade față de restul țării, unde încă va fi mai cald decât în mod obișnuit, urmând ca luni această răcire să se generalizeze în toată țara.

Luni și marți, chiar și miercuri, temperaturi negative în cursul zilei, în jumătatea de nord a țării, două, trei, patru grade cu plus în partea de sud a țării și vor urma nopți reci într-adevăr ca de ianuarie, cum ar fi firesc, cu valori negative în toată țara.

Ger și viscol

Cea mai rece noapte am putea să spunem în acest moment, cu datele de care dispunem, ar fi noaptea de marți spre miercuri, pentru că după ce va trece episodul cu ninsori, va fi o noapte cu un cer mai degajat și cu acea masă de aer rece.

Vom vorbi și de ger, mai ales în zona Moldovei, în Transilvania, acolo vor fi și temperaturi care pot coborî și sub -15°, dar temperaturi negative vor fi și în restul teritoriului. Mai trebuie să fim atenți și la intensificările de vânt. Așa se întâmplă, de câte ori pătrunde aer rece, apar și intensificările de vânt. Ele vor fi mai susținute începând de poimâine, mai ales poimâine și răspoimâine în partea de est a teritoriului. Acolo se vor asocia și cu ninsori. Vom vorbi și de scurte perioade cu viscol și senzația de frig va fi amplificată cu siguranță”, a declarat Mihai Timu, meteorolog ANM, în direct la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel