România va co-organiza la Berlin o conferință internațională de susținere a Republicii Moldova, co-prezidată de miniștrii de externe român, german și francez
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
România va co-organiza la Berlin o conferință internațională de susținere a Republicii Moldova, alături de Germania și Franța / Foto: Facebook Bogdan Aurescu
România va co-organiza la Berlin o conferință internațională de susținere a Republicii Moldova, alături de Germania și Franța / Foto: Facebook Bogdan Aurescu
MAE anunță că România va co-organiza la 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania și Franța, o conferință internațională menită a stimula sprijinul internațional pentru Republica Moldova.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a anunțat că România va co-organiza la 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania și Franța, o conferință internațională menită a stimula sprijinul internațional pentru Republica Moldova. Acesta a participat luni, 21 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care a avut loc la Bruxelles.

"Conferința, care va fi co-prezidată de miniștrii de externe român, german și francez, va lansa Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova ("Moldova Support Platform"), precum și un apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații. Conferința va crea cinci grupuri de lucru în domenii unde Republica Moldova are nevoie de sprijin: refugiați, energie, financiar/economie, managementul frontierelor, anticorupție.", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Bogdan Aurescu, despre domeniul conectivității energetice și managementul frontierelor Republicii Moldova

"În domeniul conectivității energetice, șeful diplomației române a salutat sincronizarea Ucrainei și R. Moldova la rețeaua electrică europeană pe 16 martie și a arătat că sunt necesari, totodată, pași în ceea ce privește consolidarea acesteia și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova. A reamintit, în context, finalizarea recentă a gazoductului Iași-Chișinău și a subliniat rolul important pe care acesta îl poate juca în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova, subliniind că, în același timp, sunt necesare demersuri pentru a extinde conectivitatea în interiorul Republicii Moldova care să permită valorificarea deplină a acestui gazoduct.

În ceea ce privește managementul frontierelor Republicii Moldova, ministrul de externe Aurescu a făcut referire la sprijinul acordat prin intermediul EUBAM și FRONTEX și a subliniat necesitatea de a consolida în continuare reziliența Republicii Moldova, menționând sprijinul acordat sub egida Facilității Europene pentru Pace (EPF).

Totodată, ministrul român de externe a exprimat sprijinul puternic al României pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, cererea de aderare a acestui stat la UE reprezentând un prim pas dintr-un proces laborios, și a exprimat convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru Republica Moldova în continuarea reformelor.", se arată în același comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel