Data publicării:
România, UNICĂ în lume datorită unui loc din Târgoviște. Ați apucat să-l vizitați? VIDEO
Directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, Alina Mavrodin, a vorbit despre muzeul unic în lume care se află la Târgoviște.
Aflată în Muzeul Casa Romanței din Târgoviște, Alina Mavrodin a acordat un interviu de excepție pentru DC News.
„Suntem într-un spațiu muzeal unic în România, dedicat istoriei romanței și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, anul acesta ajungând la cea de 53-a ediție. Am pornit în 1968, practic organizatorii, marii oameni de cultură ai Târgoviștei, care au inițiat, care au gândit acest eveniment minunat. Iată, noi, preluăm această moștenire fantastică a romanței.
Încercăm cu ajutorul divin, cu multă muncă și cu mare dragoste pentru romanță să o ducem mai departe”, a explicat directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, Alina Mavrodin, pentru DC News.
Alina Mavrodin a menționat apoi că se află, mai exact, „în sala Vocilor de Aur”.
Colț de recunoștință și istorie la Muzeul Casa Romanței din Târgoviște
„În partea dreaptă, stânga cum vedeți dumneavoastră, este generația vocilor de aur ale cântecului popular românesc (...) care au slujit romanța. Avem aici marile voci ale operei și operetei, toate au fost aici întruchiparea romanței la „Crizantema de Aur” în ultimii peste 53 de ani de romanță la Târgoviște. (...) Dar și artiști de muzică ușoară și mulți colegi din generația mea, ai muzicii ușoare românești, care cântă foarte frumos și romanță, au fost și în recitaluri la „Crizantema de Aur”.
De asemenea, Alina Mavrodin a menționat că „avem un panou cu peste 15-17 artiști, din mai multe țări ale lumii și nu doar din Europa, ci și de pe alte continente ale lumii, care au romanța în repertoriu și au fost prezenți în recitaluri la - Crizantema de Aur - ”.
Întrebată de unde vine „unicitatea”, dat fiind faptul că e un muzeu unic în lume, Alina Mavrodin a răspuns că „este un muzeu unic în lume pentru că romanța românească este unică în lume. Ea face parte din familia cântecului european, a cântecului poetului”.
A cui a fost ideea muzeului
Ideea înființării la Târgoviște a Casei Romanței aparține fondatorului și președintelui Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, Teodor Vasiliu, doctor în istorie, autor al monografiei „Istoria Crizantemei de aur”, pasionat cercetător al genului și al fenomenului muzical de la Târgoviște și deținător al unei impresionante colecții personale în domeniul Romanței și al Festivalului „Crizantema de aur”. Prin acest demers muzeal, publicul are posibilitatea să intre în lumea fascinantă a Romanței pe care au slujit-o mari compozitori, interpreți, actori și personalități remarcabile ale culturii naționale și artiști valoroși ai scenei internaționale.
Imobilul din Bulevardul Regele Carol I, nr. 3, în care a fost realizată și inaugurată „Casa Romanței” din Târgoviște la data de 18 octombrie 2017, are el însuși valoare de patrimoniu. Aparține Consiliului Județean Dâmbovița și a fost acordat în comodat Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, în anul 2017, având în vedere interesul public major, manifestat şi în cadrul întâlnirilor oficiale cu delegaţii ale reprezentanților Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și ai FEACU, cu scopul înființării și acreditării Casei Romanţei ca Muzeu al Romanţei, putând deveni astfel unul dintre cele 40 de muzee ale muzicii din lume și unul dintre cele 5 muzee ale genurilor muzicale de patrimoniu din lume. Alegerea sa a fost justificată şi din punct de vedere istoric, având în vedere că în acest imobil a fost semnat în anul 1968 actul de naştere al Festivalului Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur”, cel mai mare eveniment muzical naţional din România dedicat Romanţei, care a oferit Municipiului Târgovişte un bine meritat statut cultural de Capitală a Romanţei.
Angajamentele publice exprimate de autoritățile locale în anul 2017 cu ocazia ediției jubiliare a 50-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” și în cadrul întâlnirilor oficiale, inclusiv cele cu Președintele de onoare al Federației Mondiale a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, dl. George Christophides, exprimă întreaga susținere față de acest mare proiect cultural apreciat la superlativ de toate personalitățile naționale și internaționale care au onorat evenimentul de inaugurare a „Casei Romanței” din Târgoviște.
De asemenea, patronajul acordat Casei Romanței de către Federația Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord reprezintă o expresie și o garanţie a interesului major pe care distinșii reprezentanți ai UNESCO îl acordă realizării la Târgovişte a Muzeului Romanţei, în spaţiul actual. Acesta este un obiectiv de mare însemnătate în cadrul demersului oficial pe care Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanţei” Târgovişte l-a iniţiat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, împreună cu Primăria și Consiliul Local Târgoviște și Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în vederea includerii Romanţei în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News