Data publicării:

România, ținta rușilor în caz de război. Marina Rusiei, pregătită să atace cu rachete nucleare 32 de puncte din Europa

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rusia și-a instruit marina să lovească ținte din interiorul Europei cu rachete capabile să transporte arme nucleare în cazul unui potențial conflict cu NATO, conform unor documente secrete văzute de Financial Times.    

Hărțile cu ținte, care se întind până pe coasta de vest a Franței și Barrow-in-Furness din Marea Britanie, sunt detaliate într-o prezentare pentru ofițeri care datează de dinaintea invaziei Ucrainei. Financial Times a raportat anterior că Moscova a repetat utilizarea armelor nucleare tactice în primele etape ale unui conflict cu o mare putere mondială.

Cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia a prevăzut un conflict cu Occidentul, care s-ar extinde mult dincolo de frontiera sa imediată cu NATO, planificând o serie de lovituri copleșitoare în întreaga Europă de Vest. Documentele au fost prezentate Financial Times de către surse occidentale.

Dosarele, întocmite între 2008 și 2014, includ o listă de ținte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenționale, fie arme nucleare tactice. Ofițerii ruși subliniază avantajele utilizării loviturilor nucleare într-o etapă incipientă.

Pe harta României sunt marcate trei puncte roșii: baza militară de la Deveselu, baza aeriană Mihail Kogălniceanu și podul Giurgiu-Ruse, subliniind importanța strategică a acestora în cazul unui conflict.

Prezentarea indică, de asemenea, că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafață, o capacitate despre care experții spun că aduce riscuri semnificative de escaladare sau accidente.

Documentul menționează că „manevrabilitatea ridicată” a marinei îi permite să efectueze „lovituri bruște și preventive” și „atacuri masive cu rachete... din direcții diferite”. De asemenea, se adaugă că armele nucleare sunt „de regulă” desemnate pentru a fi utilizate „în combinație cu alte mijloace de distrugere” pentru a atinge obiectivele Rusiei.

Analiștii care au revizuit documentele au declarat că acestea sunt în concordanță cu modul în care NATO evaluează amenințarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune ale marinei ruse și cu viteza cu care Rusia ar recurge probabil la utilizarea armelor nucleare.

Hărțile, care au fost realizate în scopuri de prezentare și nu pentru uz operațional, ilustrează un eșantion de 32 de ținte NATO din Europa pentru flotele navale ale Rusiei.

Țintele flotei baltice a Rusiei sunt în mare parte în Norvegia și Germania — inclusiv baza navală din Bergen, precum și amplasamente radar și facilități ale forțelor speciale.

Flota de Nord a Rusiei ar trebui să lovească ținte din industria de apărare, cum ar fi șantierul naval pentru submarine din Barrow-in-Furness, în nord-vestul Angliei. O țintă de lângă Hull ar putea fi un sit industrial — este marcată cu un coș de fum.

Prezentarea ilustrează, de asemenea, cum doctrina Rusiei s-ar putea aplica în posibile războaie în Marea Neagră, Marea Caspică și Pacific. Scenariile includ războaie cu aliați actuali, cum ar fi China, Iran, Azerbaidjan și Coreea de Nord.

Dar William Alberque, fost oficial NATO, acum la Stimson Center, a declarat că eșantionul prezentat reprezintă doar o mică parte din „sutele, dacă nu miile de ținte cartografiate în toată Europa... inclusiv ținte militare și infrastructură critică”.

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că țintele de pe întregul continent ar fi expuse riscului imediat ce armata sa ar intra în conflict cu forțele NATO în țări de pe linia frontului, precum statele baltice și Polonia, au declarat analiști și foști oficiali.

„Conceptul lor de război este războiul total”, a spus Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armelor.

„Ei văd aceste arme [focoase nucleare tactice] ca pe niște arme care pot câștiga războiul”, a adăugat el. „Vor dori să le folosească și vor dori să le folosească destul de repede.”

Armele nucleare tactice, care pot fi livrate prin rachete lansate de pe uscat, mare sau din aeronave, au o rază de acțiune mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele „strategice” mai mari, concepute pentru a ținti SUA.

Cu toate acestea, ele pot elibera încă semnificativ mai multă energie decât cele aruncate asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima în 1945.

Președintele rus Vladimir Putin a recurs în repetate rânduri la amenințări împotriva aliaților europeni ai Ucrainei pentru a descuraja sprijinul militar occidental acordat Kievului. „Trebuie să-și amintească că sunt state mici, dens populate”, a spus el în mai.

Prezentarea menționează, de asemenea, opțiunea unui așa-numit atac demonstrativ — detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată „într-o perioadă de amenințare iminentă de agresiune” înainte de un conflict real, pentru a speria țările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată oficial că astfel de atacuri fac parte din doctrina sa.

Un astfel de atac, spun dosarele, ar arăta „disponibilitatea și pregătirea pentru utilizarea armelor nucleare tactice de precizie” și „intenția de a folosi arme nucleare”.

Alberque, fost director al Centrului NATO pentru Controlul Armamentelor, Dezarmare și Neproliferare a Armelor de Distrugere în Masă, a declarat: „Vor ca frica de utilizarea armelor nucleare rusești să fie cheia magică ce deschide acceptarea occidentală.”

Dosarele arată că prioritatea principală a Rusiei într-un conflict cu NATO era „slăbirea potențialului militar și economic al inamicului”. Analiștii au spus că acest lucru înseamnă că Rusia ar lovi ținte civile și infrastructură critică, așa cum a făcut în Ucraina.

Fabian Hoffmann, doctorand la Universitatea din Oslo, care studiază politica nucleară, a spus că combinația de lovituri nucleare și convenționale prezentate constituie „un pachet care, practic, semnalizează adversarului că lucrurile se încing serios. Și ar fi înțelept să începeți să discutați cu noi despre cum putem rezolva acest conflict.”

Potrivit calculelor NATO, țările din alianță au mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a proteja flancul estic al alianței împotriva unui atac pe scară largă din partea Rusiei.

Putin a declarat în iunie că Europa ar fi „mai mult sau mai puțin lipsită de apărare” împotriva atacurilor cu rachete rusești.

Dara Massicot, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, a spus că strategiștii ruși consideră parțial armele nucleare esențiale în primele etape ale oricărui conflict cu NATO, din cauza resurselor convenționale inferioare ale armatei lor. „Pur și simplu nu au suficiente rachete”, a spus ea.

Documentele indică, de asemenea, că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe navele de suprafață, în ciuda unui acord din 1991 între Uniunea Sovietică și SUA de a le elimina.

Printre purtătoarele de arme nucleare tactice ale Rusiei se numără „rachetele antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafață și submarine” și „rachetele ghidate antiaeriene, bazate pe nave și pe uscat, cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană ale inamicului”.

Această admitere a fost uimitoare, având în vedere pericolele inerente transportului de arme nucleare pe mare, chiar și în timp de pace, a spus Alberque.

Spre deosebire de un submarin strategic cu rachete balistice, conceput pentru a lansa focoase nucleare din adâncurile oceanului, o navă de suprafață care transportă focoase nucleare ar fi mult mai expusă riscurilor cauzate de furtuni sau de un atac inamic.

Exercițiile recente ordonate de Putin pentru a repeta utilizarea armelor nucleare tactice sugerează că documentele secrete sunt încă în concordanță cu doctrina militară actuală a Rusiei.

În iunie, forțele armate ruse au exersat încărcarea rachetelor de croazieră antisubmarin P-270, din era sovietică, pe o corvetă de clasă Tarantul în Kaliningrad, unde oficialii NATO susțin că Rusia depozitează un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice.

Imaginile exercițiilor au arătat trupele din cadrul 12th GUMO al Rusiei, custodele focoaselor nucleare din armata rusă, exersând manipularea rachetei în containerul pe care l-ar folosi pentru a transporta o rachetă complet înarmată nuclear, însoțite de forțele de pază adecvate și de procedurile necesare pentru manipularea unui focos nuclear, potrivit ft.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel