Data publicării:
România ține Austria la ușa NATO, după refuzul aderării la Schengen. Am putea avea o șansă: Ce informații vin de la Bruxelles
Presa austriacă spune că România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO ca răzbunare pentru veto-ul Vienei față de aderarea României la Spațiul Schengen. Ce informații vin de la Bruxelles.
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a afirmat că decizia României de a bloca participarea Austriei la reuniunile NATO "este singura soluție în acest moment”.
"România trebuie să găsească soluții diferite de calea diplomatică, pe care să le utilizeze pentru a încerca să convingă Austria să își schimbe atitudinea. Opinia publică austriacă, respectiv marile instituții media din Austria, sunt împotriva felului în care joacă cancelarul Nehammer. Propriul partid nu are susținerea neapărată a șefului delegației parlamentarilor austrieci, sau o parte dintre leadership-ul partidului. În momentul ăsta, România trebuie să își diversifice modalitățile de joc extern.
Ceea ce face delegația noastră la NATO este foarte bine, pentru că este un semnal tras. Asta înseamnă că vor urma presiuni ale oficialilor NATO, ale oficialilor americani, britanici și europeni pe cancelaria de la Viena. În afara de asta, trebuie uzat de diplomația economică. Când ai o țară care are nu mai puțin de 7% din PIB provenit din afaceri prezente în România, ele nu trebuie blocate, trebuie făcut parteneriat", a spus Rareș Bogdan, la Digi 24.
Ce ar putea urma
România mai are o şansă să intre în Spaţiul Schengen. Ar putea avea loc discuţii în dată de 28 septembrie, în Consiliul JAI, însă această problemă cu Austria şi cu Olanda pe partea Bulgariei nu se rezolvă doar stând şi aşteptând", spune Cioloș pentru sursa citată. "Din decembrie ar fi trebuit să avem fermitatea pe care, cu timiditate, Guvernul și președintele încep să o arate. Trebuie să ținem această presiune până la sfârșitul anului. Dacă nu reuşim până la sfârşitul anului, va fi foarte greu anul viitor să mai vorbim de aderarea la Schengen într-un an electoral la nivel european", a mai spus europarlamentarul.
Și Victor Negrescu pune accentul pe atitudinea fermă pe care România trebuie să o menţină, afirmând că "avem mesaje de sprijin foarte clare venite în partea oficialilor europeni, în urma discuţiile pe care le-am purtat cu aceştia. Mai mult decât atât, lucrând cu mediul de afaceri austriac prezent la Bucureşti, suntem fermi şi cu aceştia, spunându-le că trebuie să se implice şi nu mai pot ignora această situaţie."
"În momentul de față, avem un ping-pong. Mă refer aici la veto-ul impus de Olanda faţă de Bulgaria. Dacă va fi ridicat, atunci vom avea o şansă suplimentară, undeva spre finalul anului, în decembrie, iar în Consiliul din septembrie urmează ca România să pună pe agendă subiectul Schengen, pentru a discuta despre perspectivele undei aderări şi a unei discuţii coerente despre acest subiect", a spus europarlamentarul.
Cât despre subiectul migrației invocat de Austria, care a și apărut pe agenda şedinţei JAI din 28 septembrie, Victor Negrescu spune că "România tot timpul a căutat să vină cu propuneri concrete pentru a rezolva această problemă. Nu este responsabilă pentru că vin migranţi în Europa, pentru că anumite state membre nu respectă criteriile Schengen".
Dacă România nu reușește să intre în Schengen până în 2024, va mai aștepta "cel puţin un an şi jumătate - doi ani, până trec alegerile europene, până se instalează noua Comisie. Cine ştie ce subiecte mai apar până atunci pe agenda", după cum spune Dacian Cioloș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News