România, ţara iubitorilor de animale: Aproape jumătate dintre gospodăriile românilor au un câine, o pisică sau ambele. Suntem pe primul loc în Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Românii iubesc pisicile şi câinii mai mult decât restul europenilor / Foto: Pxhere
Românii iubesc pisicile şi câinii mai mult decât restul europenilor / Foto: Pxhere
Suntem fruntaşi în Europa la...îndrăgit animalele. În una din două case din România există o pisică, iar asta ne duce pe primul loc în UE în rândul iubitorilor de pisici.

Aproape jumătate (42%) din gospo­dăriile din România au o pisică ca ani­mal de companie, arata un studiu iSense Solutions. Ponderea este similară şi în ca­zul proprietarilor de câini, arată cel mai re­cent raport al Industriei Europene a Hranei pentru Animale (FEDIAF). Există şi gospo­dă­rii care au ambele animale. Aceasta este cea mai mare pondere din Euro­pa, aproape fiind doar Polonia, ur­ma­tă de Cehia (41%). La polul opus se află Nor­vegia, Austria, Suedia şi Grecia, în aces­te ţări doar una din 5-6 gospodării are un astfel de animal. Se întâmplă şi pentru că în România, multe dintre gospo­dă­riile din mediul rural au la curte un câine sau o pisică. Şi acestea sunt contorizate chiar dacă nu sunt  considerate de proprietarii lor ca ani­male de companie în adevăratul sens al cu­vântului, ci mai degrabă ca paznici, fie pen­tru oameni, fie pentru şoareci ori alte vietăţi.

Doar în municipiul Bucureşti, o familie din trei posedă un animal de companie, câinii fiind cel mai des întâlniţi, iar din ultimele statistici rezultă că există peste 600.000 de deţinători de animale de companie în capitală. Nici la capitolul păsări de apartament nu stăm rău, considerate tot animale de companie, fiind pe locul 20 la nivel mondial cu o populaţie de 265.000. Un studiu mai vechi realizat de GFK Global în 2014 ne arată că nu stăm rău nici când vine vorba de achiziţionarea mâncării specializate, aceasta regăsindu-se în 5 din 10 gospodării. Dacă ne-am lua doar după aceste date, prima concluzie ar fi că suntem o societate care îşi doreşte animale de companie în familie şi care înţelege responsabilitatea asociată. Însă multe dintre fotografiile şi clipurile care circulă în social media sau apar la ştiri scot la iveală faptul că unii români comit acte de cruzime şi supun animăluţele la agresiuni de neimaginat.

65% dintre români au în grijă câini iar 52% cresc pisici. Conform aceluiaşi studiu, orăşenii ar fi nostalgici după cântecul păsărilor, aşa s-ar explica de ce 11% dintre ei ţin în casă păsări, în special papagali. De asemenea, 10% dintre români au un acvariu. Iar părinţii care vor să le facă pe plac copiilor le-au cumpărat iepuri, hamsteri, veveriţe sau alte rozătoare. Se spune că pisicile şi câinii nu se înţeleg, dar 19% dintre români demonstrează că acest lucru este doar un mit. În casele noastre trăiesc simultan şi câini şi pisici şi, culmea, se înţeleg de minune, împart hrana şi jucăriile şi chiar dorm împreună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel