Data publicării:

România, țara în care îți cad cărămizi în cap, pe stradă, la cutremure cu magnitudinea de 4 - 5 grade pe scara Richter / foto

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Odată cu ultimele cutremuri, de luni și de marți, autoritățile și-au amintit că de fapt nu stăm deloc bine în privința consolidării clădirilor. Iar situația este atât de incertă încât doar pentru că stai într-un bloc nou nu poți răsufla ușurat.  

Discutăm despre consolidarea clădirilor doar când se produc cutremure în străinătate. Ca jurnalist, am observat asta încă de la începutul carierei.

Primul meu breaking news a fost despre cu tremurul din Croația, de la finalul anului 2020. Toată lumea s-a impacientat, deja parcă oamenii uitau de pregătirile pentru Anul Nou. S-a vorbit doua zile despre asta, apoi liniștea a mai fost perturbată doar de petarde.

Iar scenariul acesta s-a repetat de oricâte ori am văzut un cutremur major în străinătate. Acum vedem imaginile din Turcia și, în același timp, pe ecranele televizoarelor noastre curg imagini prin care se încearcă compararea distrugerilor cu cele care au avut loc în România, în 1977.

Prima întrebare a tuturor jurnaliștilor, când apare un oficial la televizor, este să dacă au vreo legătură cutremurele de acum, din Gorj, cu seria de cutremure din Siria și din Turcia. Dar în viața reală nici măcar nu contează. Probabil că e reconfortant să punem astfel de întrebări, dar cu ce ne ajută să știm asta, câtă vreme suntem în punctul în care ne pot cădea cărămizi în cap la cutremure cu magnitudinea de 4 sau de 5 grade?

Astăzi mă îndreptam către casă, când era să mă nimerească o cărămidă, în timpul cutremurului. Puteți vedea rezultatul în poza de mai jos.

2. FOTO: Alex... (untitled-design_38034100.jpg)

Clădirile nu pot fi consolidate peste noapte, iar politicienii, oricât de mult și-ar dori (sau mai bine zis „chiar dacă le-ar păsa suficient”), tot n-ar putea transforma asta într-o prioritate. Sunt probleme pe care le-am moștenit încă din comunism, care au stat în întuneric vreme de decenii și care au nevoie tot de decenii pentru a fi rezolvate.

Poate suna nihilist, dar până nu vom avea o tragedie nu vom lua acest subiect în serios... sau cel puțin nu suficient de mult încât chiar să schimbăm ceva. Dar cu siguranță ne vom mai aminti, măcar din când în când, atunci când se mai întâmpla la alții.

 

Acest articol este o opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel