România, țara accidentelor rutiere. Comisar-șef Andrieș: "Trebuie ca perioada de concediu să includă și drumul către destinația noastră" /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
FOTO: Freepik @fxquadro
FOTO: Freepik @fxquadro
În ultima ediție din "Culisele Justiției", emisiune moderată de Laura Duță, invitat a fost comisarul-șef Cristian Andrieș, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a Inspectoratului General al Poliției Române. Discuția s-a concentrat, printre altele, pe câteva subiecte esențiale: continuarea sancționării șoferilor care încalcă normele rutiere, desfășurarea campaniei Roadpol Safety Day pentru reducerea numărului de accidente mortale și importanța conștientizării necesității deplasărilor sigure și evitării manevrelor riscante în trafic.

Cristian Andrieș a afirmat că activitățile de constatare și sancționare a șoferilor care nu respectă normele rutiere vor continua, cu un accent deosebit pe weekenduri și perioade aglomerate, folosindu-se la maximum dotările disponibile pentru depistarea celor care încalcă regimul de viteză ori conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

"Activitățile și acțiunile în trafic de constatare și de sancționare a conducătorilor de autovehicule care nu respectă normele rutiere vor continua. Cu siguranță acestea vor continua și se va acționa în mod deosebit în perioadele de weekend, în perioadele de vacanță, în perioadele în care noi considerăm că e mai aglomerat.

Atunci, efectivele de poliție rutiere vor fi suplimentate, vor folosi dotarea pe care o deținem la maximum, iar aici vorbim exact de aceste aparate de depistare a acelora care încalcă regimul de viteză, conduc sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive. De asemenea, pe lângă activitățile de impunere a legii, vor fi continuate și aceste activități preventive, educative, de care nu ne vom lipsi, iar ele vor fi realizate în mod susținut", a spus Cristian Andrieș.

El a menționat că, în cadrul campaniilor de prevenire stabilite de organizația Roadpol, se va desfășura Roadpol Safety Day, pe 18 septembrie, cu obiectivul de a avea o zi fără persoane decedate în accidente rutiere, și că se vor depune eforturi susținute pentru reducerea numărului de accidente.

"Mai mult decât atât, tot în cadrul campaniilor preventive, educative, stabilite la nivel european de către această organizație Roadpol (a polițiilor rutiere din Europa), se va desfășura chiar o campanie intitulată Roadpol Safety Day, în care ziua de 18 septembrie se va urmări să fie o zi fără persoane decedate din cauza accidentelor rutiere. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla și în România.

În acest context, vreau să precizez că și în acea săptămână vom încerca să depunem eforturi susținute ca, la nivel național, să nu avem evenimente nedorite sau măcar să reducem pe cât posibil numărul acestora și să încercăm să nu avem persoane decedate din cauza accidentelor rutiere.

De ce? Pentru că doar anul trecut au fost peste 1500 de persoane decedate din accidente rutiere. Un număr extrem de mare, dacă ne gândim, vorbim de populația unei localități de mici dimensiuni din România, care dispare prin victimizarea rutieră - prin implicarea în aceste evenimente rutiere.

Și tocmai de aceea noi suntem conștienți că trebuie să acționăm în permanență, concentrat, pe cauzele generatoare, în zonele și în mediile și intervalele orare în care se produc aceste evenimente, pentru a încerca să combatem cât de mult posibil aceste - să spunem - comportamente necorespunzătoare ale conducătorilor de autovehicule din trafic, iar pe de altă parte să-i conștientizăm și să le atragem atenția că de fiecare dată cineva îi așteaptă acasă.

Pe lângă acesta, un alt lucru extrem de important pe care aș vrea să-l precizez este faptul că de multe ori, fie când plecăm în weekend, fie când plecăm în vacanță, vrem să ajungem într-un timp extrem de scurt la destinație ca să putem să ne destindem", a mai declarat acesta. 

De asemenea, a subliniat importanța conștientizării de către șoferi a necesității deplasărilor sigure și a evitării manevrelor riscante, subliniind că drumul către destinație și înapoi ar trebui să facă parte din vacanță, pentru a preveni evenimentele neplăcute.

"Eu aș spune în felul următor: trebuie ca perioada de concediu, perioada de weekend, să includă inclusiv drumul către destinația noastră și drumul de întoarcere. Și această deplasare să facă parte din vacanță, să nu ne trezim că vrem să ne teleportăm la locul de destinație.

Trebuie să fim atenți ca această deplasare a noastră să fie făcută întotdeauna în condiții de siguranță, iar dacă, de exemplu, traficul este aglomerat, se poate întâmpla să fie un eveniment nedorit.

Trebuie să conștientizăm acest lucru și să nu încercăm să găsim o variantă de rezolvare a problemei și una poate nelalocul ei, respectiv, o depășire neregulamentară sau orice altă manevră, care nu poate duce decât fie la o sancțiune contravențională, fie la implicarea într-un eveniment nedorit", a conchis comisarul-șef Cristian Andrieș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel