Data actualizării:
Data publicării:

România, supusă la două proceduri de infringement de Comisia Europeană

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Comisia Europeană  a lansat, miercuri, un infringement împotriva României privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, precizând că Bucureştiul nu a notificat adoptarea unui plan de acţiune preventivă şi a unui plan de urgenţă în această privinţă. A doua procedură de infringement se referă la stoparea tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obţin venituri în România.

"Comisia a solicitat în mod oficial României să asigure respectarea deplină a normelor UE în materie de securitate a aprovizionării cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţă unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre ar trebui să permită fluxul bidirecţional de gaze naturale la nivel transfrontalier şi să pregătească în prealabil planuri de acţiune preventivă şi planuri de urgenţă", precizează CE, subliniind că a lansat împotriva României un infringement (aviz motivat), deoarece aceasta nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de acţiune preventivă şi a unui plan de urgenţă, aşa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Totodată, Comisia afirmă că nu a fost informată cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirecţionale de gaze naturale.

Citește și: Atenționarea lui Swoboda pentru liderii PSD, după alegeri

Autorităţile competente din statele membre trebuiau să adopte planurile de acţiune preventivă şi planurile de urgenţă deja până la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirecţionale de gaze naturale trebuiau să fie adoptate până la 3 septembrie 2012.

CE avertizează că România are la dispoziţie două luni pentru a se conforma obligaţiilor sale, în caz contrar, Comisia poate decide să înainteze cauza Curţii de Justiţie.

A doua procedură de infringement se referă  să se pună capăt tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obţin venituri în România, potrivit unui comunicat al CE.

Citește și: Comisia Europeană a încetat infringementul împotriva României pentru neimplementarea Pachetului 3 Energie

"Comisia a solicitat României sa îşi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitaţi independente desfaşurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeana considera ca ele constituie o restricţie la libera prestare a serviciilor şi la libera circulaţie a capitalurilor în cadrul pieţei interne. În prezent, persoanele fizice rezidente care obţin venituri comparabile îşi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE şi care nu sunt stabilite permanent în România nu pot beneficia de o astfel de deducere şi sunt impozitate pe baza veniturilor brute obţinute în România", se arata în comunicatul CE.

Comisia a solicitat României sa îşi modifice normele pentru a se conforma legislaţiei UE, solicitarea fiind adresata sub forma unui infringement (aviz motivat). "În absenţa unui raspuns satisfacator în termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa acestei chestiuni", mai precizează Executivul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel