"România, sub media UE la consumul de droguri." Gigel Lazăr: Sunt îngrijorat. ANA nu ia în calcul un aspect
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ de Yash Lucid de la Pexels
Foto ilustrativ de Yash Lucid de la Pexels
Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog - FNA şi al CIADO România, a atras atenția, în exclusivitate pentru DC News, asupra unui aspect pe care Agenția Națională Antidrog (ANA) nu îl ia în calcul când vine vorba de consumul de droguri din țara noastră. 

După o discuție despre motivele pentru care România nu este pregătită la acest moment - și nici nu va fi în viitorul apropiat - pentru legalizarea marijuanei, Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog - FNA şi al CIADO România, s-a arătat îngrijorat de "rapiditatea cu care a crescut prevalența" consumului de droguri.

VEZI ȘI: Gigel Lazăr (FNA și CIADO): De ce NU sunt șanse, cel puțin în viitorul apropiat, să se legalizeze marijuana în România

"Agenția (n.red. Agenția Națională Antidrog), ca să-și mascheze neputința și ineficiența, a știut să spună tot timpul că nu avem probleme cu drogurile, că suntem sub media Uniunii Europene. E fals! La unele droguri suntem peste Uniunea Europeană.", a declarat Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog - FNA şi al CIADO România, pentru DC News. 

"Suntem cu doar un procent sub media Uniunii Europene, dar Uniunea Europeană a ajuns la acest procent în 35 de ani"

Conform celor afirmate de Gigel Lazăr, "Agenția nu ia în calcul că noi, în România, am început monitorizarea cred că prin 2005-2006, când aveam doar 0,7% consumatori de droguri."

"În 2019 însă, discutam de 10,6%. Suntem cu doar un procent sub media Uniunii Europene, dar Uniunea Europeană a ajuns la acest procent în 35 de ani.", a explicat Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog - FNA şi al CIADO România, pentru DC News. 

"Trebuie să luăm în calcul și rapiditatea, și dimensiunea, și intensitatea cu care crește.", a subliniat el, făcând referire și la discuția anterioară despre cum nu putem lua în calcul legalizarea marijuanei în România la acest moment.

De asemenea, Gigel Lazăr a declarat că "dacă acum 35 de ani în partea occidentală se discuta de iarbă, cocaină și heroină, în ziua de astăzi discutăm de drogurile sintetice, acele substanțe noi cu proprietăți psihoactive de tip etnobotanice." "Ele sunt impropriu numite etnobotanice, nu au nicio legătură", a atras atenția el.

"În nicio țară a Uniunii Europene, Agenția nu este la Interne"

"Chestiunea cu poziționarea Agenției Naționale Antidrog" e un alt lucru de care trebuie să se țină cont în România. "Ea are ca și activitate prevenire, evaluare și consiliere. Ce caută la instituție de forță de tipul Ministerul de Interne? Eu mă duc cu copilul la consiliere și tratament și iese de la Agenție și-mi spune: Sunt comisar șef X, mă voi ocupa de copilul dumneavoastră. În nicio țară a Uniunii Europene, Agenția nu este la Interne!", a conchis Gigel Lazăr, în exclusivitate pentru DC News. 

Așadar, din punctul de vedere al lui Gigel Lazăr, la motivele pentru care România nu este pregătită pentru legalizarea marijuanei putem adăuga: lipsa infrastructurii, diferențele culturale între Est și Vest, faptul că țara noastră, fundamental ortodoxă, are anumite principii și valori și anumite reticențe la nou, lipsa centrelor de tratament pentru consumatorii de droguri, cât a investit România în prevenire și în alternative la consumul de droguri în ultimii 14 ani: "0 lei", dar și aspectele enunțate în rândurile de mai sus, ce vizează Agenția Națională Antidrog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel