Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului ridicat de îmbolnăvire cu trichineloză și recomandă oamenilor să cumpere carne de porc din spații autorizate, după ce 138 de de persoane s-au îmbolnăvit în județul Bihor, informează Mediafax
"În judeţul Bihor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a început deja o anchetă epidemiologică după ce 138 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de porc cumpărată din locuri neautorizate", precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, arată ministerul.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunţat, marţi, că a început o anchetă după ce 49 de persoane au fost internate cu trichineloză în urma consumului cărnii de porc cumpărată de la un bărbat din localitatea bihoreană Cheţ.
"Din ancheta epidemiologică preliminară rezultă că în 2 octombrie 2010, în localitatea Cheţ, o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat şi comercializat în intervalul 2-5 octombrie 2010, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievaţi susţin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect", spuneau reprezentanţii DSP Bihor.
Primul pacient a fost internat abia în 26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat după perioada de incubaţie, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, iar în zilele care au urmat tot mai multe persoane s-au prezentat la spital. Majoritatea bolnavilor sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, dar şi la Spitalul Municipal Maghita.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, (un parazit localizat intracelular, atât în stadiul larvar, cât şi ca adult) care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.
Semnele de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (stare de slăbiciune). Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin consumul cărnii infestate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Cine a furat România. Cea mai mare propagandă a fost scoasă la iveală
- BANCUL ZILEI: De ziua soacrei
- Funeriu: E o greșeală fundamentală să părăsești România sau Republica Moldova pentru a te muta mai la Vest
- Pască fără aluat. Rețeta lui Liviu Dragnea pentru Paște 2024 / video
- Condiment folosit de Paște plin de pesticide
- Avea mici afaceri de 20 de ani în România, dar a plecat în UK, cu toată familia. ”În HoReCa, erau cele mai mari și mai grele controale. Veneau la două săptămâni și nu plecau fără... ”
- Ursul a dat iama în gospodăria lui Adrian Năstase. Prima reacție a fostului premier / foto în articol
- Nicușor Dan: De ce nu e apă caldă în București / video
- Când se termină coșmarul de pe Prelungirea Ghencea. Nicușor Dan spune de ce lucrările durează foarte mult. ”Tot timpul așteptăm unii după alții”
- De ce criptomonedele sunt „un mare nu”. Mitroi (analist de investiții): E eminamente speculativ. Creșterea vine doar din achiziția altcuiva