Data publicării:
România și drumul liber spre Schengen. Titus Corlățean spulberă scenariul ”Dacă facem asta, blocăm negocierile”: Ar fi obligat Consiliul să se îndrepte împotriva Austriei
Senatorul Titus Corlățean a punctat principala greșeală pe care România a făcut-o după ce a primit veto-ul din partea Austriei.
Senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a vorbit în cadrul Interviurilor DC News și DC News TV despre greșelile pe care România le-a făcut pe tema aderării în Spațiul Schengen, aderare pe care o consideră ”dreptul legimit al României”, respectiv ”o obligație care decurge din Tratatul UE”.
”Este o temă legitimă, în primul rând, și necesară a fi rezolvată pentru toate rațiunile pe care le cunoaștem, unele care țin de principii.
Suntem parte a proiectului european, îndeplinim, potrivit Tratatelor UE, toate criteriile de mai bine de 11 ani și avem dreptul legitim ca ceea ce a fost valabil pentru alții să fie valabil, în egală măsură, și pentru noi.
Las la o parte toate pierderile de nici nu mai știu să calculez, de câte zeci de miliarde de euro, în anii aceștia, câte miliarde de euro în fiecare an pe diferite segmente economice începând cu transportatorii samd.
Dar, pe de altă parte, aici nu este vorba doar de dreptul legitim al României, este vorba de o obligație, o îndatorire care decurgedin tratatul Uniunii ca distinsul Consiliu al Uniunii să aplice acquis-ul Schengen pentru toate sau față de toate statele membre care îndeplinesc criteriil, deci este obligația Consiliului din care face parte și Austria, bineînțeles”, a declarat senatorul Titus Corlățean.
Corlățean: ”Distinsul Consiliu nu și-a făcut datoria”
În acest sens, fostul ministru de Externe susține faptul că ”distinsul Consiliu, din cauza veto-ului austriac în ceea ce ne privește, nu și-a făcut datoria în baza tratatului UE, înseamnă că acest Consiliu a violat, lumea nu spune treaba asta, dar Consiliul a violat, din cauza Austriei, tratatul Uniunii Europene.
Încă o dată, este un drept al nostru, dar este și o obligație a Consiliului.
Ori din acest punct de vedere, gestiunea la noi, la București, a fost destul de moderată, dacă vreți să fiu diplomat, a fost modestă, dacă vreți să fiu politic, în ultimul an, pentru că după 8 decembrie anul trecut când s-a produs faimosul veto neanunțat în prealabil, după vreo 20 de confirmări oficiale din partea Austriei în anul care a precedat ziua de 8 decembrie s-a întâmplat un lucru, această decizie a UE, a Consiliului, din cauza veto-ului austriac a încălcat tratatul UE și ne-ar fi permis nouă, României, nu contează Guvernul, că este de dreapta, că e de centru dreapta, să inițieze, pe lângă ceea ce înseamnă dialogul firesc, Dle, căutăm diplomatic niște soluții de compromis, să inițieze o soluție jurisdicțională, o plângere la Curtea de Justiție a UE care, subliniez, căci au mai fost unii foarte știutori prin România care au spus că dacă facem asta blocăm negocierile”, a mai spus Titus Corlățean.
Ratarea României în cazul Schengen
Astfel, Titus Corlățean susține că aceste soluți ar fi fost chiar bine venite.
”Erau complementare, ba chiar ar fi ajutat. A pune presiune pe Austria și pe Consiliu, prin plângerea la Curtea de Justiție, ar fi ajutat la accelerarea procesului de negociere.
Ori, faptul că au trecut cele 60 de zile, termenul de două luni, și nu s-a depus această plângere, se știe și articolul, 265 din Tratat, datorită abținerii de a statua potrivit Tratatului, constatarea abținerii de confirma pentru România chestiunea cu Schengen înseamnă o încălcare a Tratatului și ar fi obligat Consiliul să se îndrepte, în baza articolului următor, împotriva Austriei luând măsuri juridice de a obliga acel stat să respecte decizia”, a mai spus senatorul Titus Corlățean.
Mai mult decât atât, fostul ministrul de Externe a subliniat și faptul că România putea cere daune ”pentru fiecare zi, săptămână lună și am putea chiar și astăzi, dacă am fi în situația de a mai forța, de data aceasta, cu sens, un vot în Consiliul JAI, să formulăm solicitare de daune, care sunt mari”.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News