Data publicării:

România se va număra printre ţările europene care protejează arborii seculari - proiect de lege USR

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Proiectul de lege USR privind arborii remarcabili depus de deputata Diana Buzoianu şi senatorul Aurel Oprinoiu a primit votul final în Camera Deputaţilor şi va merge spre promulgare.

'Arborii remarcabili sunt adesea priviţi ca elemente ale moştenirii culturale şi istorice de către comunitatea locală, sunt puncte de reper şi adevărate simboluri ale rezistenţei în timp. Sunt, în acelaşi timp, adăpost pentru întregi ecosisteme de licheni, reptile, păsări şi mamifere.România are încă mii de arbori seculari, atât în fondul forestier, cât şi în afara lui, de neînlocuit. Această este o bogăţie pe care trebuie să o păstrăm, de care puţine ţări europene se bucură. În acest sens, proiectul stipulează clar condiţiile în care arborii din afara fondului forestier vor fi inventariaţi, marcaţi şi excluşi de la posibilitatea de a mai fi tăiaţi. Practic se instituie un mecanism de evidenţă şi de protecţie pentru aceşti arbori.

„România are încă mulţi arbori seculari, în păduri şi în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol de a fi tăiaţi. Legea nou adoptată îşi propune să îi protejeze. Mai sunt şi alţi paşi de făcut pentru protejarea pădurilor şi naturii din România şi vom continua să depunem iniţiative în acest sens”, declară co-iniţiatoarea Diana Buzoianu, vicepreşedintă a comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.

„Legea are mare impact asupra unor părţi din istoria noastră, care au nevoie de protecţie şi conservare. Este datoria noastră morală să lăsăm moştenire generaţiilor viitoare aceşti arbori, care au şi 900 de ani.”, declară co-iniţiatorul Aurel Oprinoiu, membru al Comisiei de Mediu din Senat.

În spatele acestei iniţiative stau ani de zile de muncă a societăţii civile care s-au luptat pentru protejarea arborilor seculari. Iată că efortul lor este dus mai departe şi prin legislaţie. Iniţiativa legislativă a fost propusă în urma discuţiilor şi consultărilor purtate cu specialiştii Tibor Hartel şi Arghius Viorel de la Universitatea Babeş-Bolyai, coordonatorii iniţiativei Arborii Remarcabili din România https://arboriremarcabili.ro/ro/despre-proiect/ , Florin Stoican şi Laura Bouriaud.', conform unui comunicat de presă.

Forma finală a proiectului de lege adoptat o găsiți aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel