Data publicării:

România - Schengen, controversă cu minuta privind decizia din Consiliul JAI. De ce riscăm să nu mai putem contesta decizia / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a vorbit despre contestarea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Secretariatul Consiliului Uniunii Europene tergiversează emiterea minutei Consiliului JAI din data de 8 decembrie 2022, atunci când s-a refuzat accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Eugen Tomac a explicat acest mecanism, prin care se blochează dreptul României de a contesta decizia de la începutul lunii trecute:

„Consiliul JAI a votat pentru Croația și împotriva României, dar nu argumentează, pentru că eu am cerut Consiliului Uniunii Europene să-mi pună la dispoziție minuta acestei ședințe. Mi se pare incredibil că nici la această ora decizia nu este redactată. De ce? Pentru că nu s-au pus de acord statele membre cu privire la conținutul acestei minute cu privire la refuzul României și Bulgariei“, a spus Eugen Tomac.

„Nu există o înregistrare a ședinței?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu există! Eu am solicitat oficial și acum 2 zile am primit un răspuns din partea secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene care îmi spune că îmi mai cere încă 15 zile, pentru că abia pe 6 februarie poate să îmi pună la dispoziție un asemenea document“, a replicat Tomac.

„E o șmecherie ca să treacă alegerile din Austria?“, a insistat Val Vâlcu.

„Nu, fac asta pentru că ai la dispoziție doar 2 luni să poți contesta această decizie. Nu poate o instituție atât de importantă să trateze atât de superficial un demers“, a spus Tomac.

„Și nu se poate contesta astfel încât să ne exercităm dreptul, dacă se dorea contestarea?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Domnul Iohannis a ieșit a doua zi și a zis că România nu va contesta...“, a adăugat Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI     -    Suedia vrea extinderea Schengen în România şi Bulgaria. Rareş Bogdan: Are o nevoie în plus faţă de România! Ar putea urma o schimbare de atitudine şi în Austria

„În lipsa acestui document, nu poți contesta!“

„Nu se poate contesta pentru că lipsește această minută, acest proces verbal?“, a insistat Val Vâlcu.

„Absolut!  În lipsa actului prin care s-a decis refuzul României de accedere în Spațiul Schengen, nu poți contesta!“, a spus președintele PMP.

„ În primul rând ar trebui să conteste Comisia Europeană, că ea este atacată“, a spus Val Vâlcu, după care a continuat că „dacă există rea voință și nu este dată minuta până pe 8 februarie, când se împlinesc două luni, înseamnă că există un mecanism prin care secretariatul blochează orice contestație“.

„Nu, acolo sunt o serie de proceduri, iar Statul Român, prin reprezentantul permanent al Ministerului de Interne în acest Consiliu, trebuia să ceară ca această minută să se încheie cât mai repede, astfel încât Statul Român să poată contesta“, a spus Tomac.

„Și nu se încheie! Iată încă o portiță prin care arbitrarul își face loc în legislația Uniunii Europene“, a adăugat Val Vâlcu.

„Statul Român o va primi și ea va ajunge la MAI, dar problema este că noi am exclus din start această formulă de contestare, care nu blochează negocierile și nu suspendă procesul de aderare la Spațiul Schengen“, a conchis, la DC News, Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI     -    „Absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi”, susține ministrul grec pentru migraţie

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel