România, şansă să devină furnizor strategic de energie în UE. Carmen Avram, anunţ în plenul PE
Europarlamentarul Carmen Avram a anunţat în plenul Parlamentului European că România poate deveni unul dintre furnizorii strategici de energie din Europa.
Comisia Europeană a publicat ieri planul REPowerEu, prin care își propune să atingă independența energetică a Uniunii, până în 2030.
În acest document, statele membre sunt încurajate să-și adapteze Planurile Naționale de redresare și reziliență, astfel încât ele să corespundă noii realități în care a intrat Europa, odată cu criza energetică și invazia Rusiei în Ucraina.
Comisia pune accent pe o diversificare a surselor de energie, permițând investiții în infrastructura energetică actuală și în noi surse de energie regenerabilă. Astfel, într-un moment strategic, România își poate exploata resursele de gaz din Marea Neagră și deveni un furnizor important de energie, în toată Uniunea Europeană.
"România va contribui în mod real la stabilitatea europeană"
Astăzi, în Parlamentul European, eurodeputatul Carmen Avram a cerut Comisiei fonduri suplimentare pentru aceste obiective ambițioase, precum și măsuri pentru atingerea rapidă a independenței de Rusia.
Șantajul regimului de la Kremlin a căpătat o nouă dimensiune, odată cu oprirea alimentării cu gaz a Poloniei și Bulgariei, lăsând 45 de milioane de cetățeni în nesiguranță, cu o jumătate de an înaintea sezonului rece.
"La atacuri violente, răspunzi cu strategii pe măsură. REPowerEU e modalitatea prin care Europa face pasul decisiv spre independenţa energetică, dar şi riposta imediată la şantajul regimului criminal al lui Putin, care a închis robinetul de gaz pentru două state membre. Salut, deci, planul Comisiei şi instrumentul care va realimenta Uniunea, permisiunea acordată statelor membre de a-şi adapta la noua lume PNRR-ul depăşit de realitate.
Cu toţii vom câştiga. Ţara mea, de exemplu, are acum şansa reală de a umple lipsurile din actualul plan de redresare şi de a porni investiţiile de care are mare nevoie, în offshore, în infrastructura de distribuţie şi în sursele de energie verde. Cu resursele ei, România va contribui în mod real la stabilitatea europeană, devenind unul dintre principalii furnizori de energie ai Uniunii. Independenţa energetică va trebui, însă, atinsă cât mai repede, cu ce avem acum la dispoziţie şi cu bani noi, pentru ca temerile europenilor să dispară, sărăcia energetică să rămână doar o sintagmă a trecutului şi nimeni să nu mai încerce vreodată să şantajeze Europa", a declarat Carmen Avram în plenul Parlamentului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News