Data actualizării:
Data publicării:

România revine la piața reglementată de energie

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au hotărât asupra revenirii la piața reglementată de energie.  

Pentru populație rămân prețurile fixate deja, de 0,68 lei pentru cei care consumă sub 100 kW pe lună și 0,80 lei pentru un consum de până la 255 kW.

Aceste tarifuri vor rămâne fixe pe o perioadă de doi ani de zile. Măsura ar urma să intre în vigoare anul următor. 

Pentru instituții publice, prețul stabilit ar putea fi cel de 1 leu. În această speță încă mai au loc discuții.

În cazul industriei, prețul stabilit ar putea fi ceva mai mare; și în cazul acesta se mai poartă discuții, potrivit surselor Antena 3 CNN. 

Până la 1 noiembrie, Guvernul României ar urma să vină cu o nouă Ordonanță de urgență care să stabilească exact aceste lucruri.

Vouchere pentru încălzire, din fonduri UE? Rareș Bogdan: România poate fi un jucător global

Vor primi românii din categoria vulnerabilă vouchere de încălzire din bani europeni? 

Ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene a anunţat că se pregătește un nou set de vouchere pentru a sprijinii românii cu facturile la energie. Mai exact, potrivit ministrului Investițiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, este vorba despre fonduri europene acordate prin "vouchere de reziliență socială" prin care românii pot face modernizări în locuințe, atât de necesare în această criză energetică. 

Direct de la Bruxelles, eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, în cadrul unei intervenții telefonice la România TV, a declarat că fonduri pentru finanțarea acestor vouchere ar exista, dar încă nu au fost purtate discuții despre includerea costurilor voucherelor în programele de finanțare existente.

Mai mult, Rareș Bogdan a declarat că finanțarea din fonduri europene a acestor vouchere se va face doar cu acordul Comisiei Europene.

”Dacă Comisia Europeană permite, de ce nu? Există bani pentru investiții și sper că o bună parte din acești bani să meargă în investiții pe producere de energie, pentru că, repet, România poate fi un jucător global. Avem bani și pe REPowerEu, avem bani și pe Fondul de Tranziție Justă, deci nu văd de ce nu am putea găsi o formulă prin care am putea să ajutăm atât companiile, cât și persoanele vulnerabile”, a declarat Rareș Bogdan.

În cadrul emisiunii, Rareș Bogdan a fost întrebat care ar fi alternativa în cazul în care Comisia Europeană nu va fi de acord cu acordarea de bani europeni pentru a finanța acest ajutor de încălzire promis populației.

”Vorbesc doar când sunt foarte informat. Permiteți să mă interesez atât la Comisie cât și la ministerul nostru. E o problemă complet nouă. Nu s-a discutat până acum de asta. Discuția pe care am avut-o până acum la reprezentanța României din Bruxelles cu domnul Boloș și cu doi secretari de stat care l-au însoțit, unul de la UDMR și unul de la PSD, a fost strict pe partea de investiții și propunerea noastră a fost să meargă cu precădere în zona de producere de energie în așa fel încât România să poată furniza energie și în afară, nu doar să consume, și, de asemenea, discuțiile care s-au purtat până acum au fost de capacitarea celor care fac investiții în zona Buzău și în zona regiunii maritime, să urgenteze investițiile de extracție de gaz, pentru că existe mari depozite de gaz în subsolul României și el trebuie să ajungă cât mai rapid pentru a putea fi folosit în interesul nostru, al industriilor, pentru locuințele private și, de asemenea, să devenim exportatori. Astea au fost discuțiile”, a declarat Rareș Bogdan, europarlamentar PNL.

Chirieac, despre noua strategie a lui Putin în Ucraina după anunțul lui Zekenski

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ”noua strategie a lui Putin în Ucraina”, după ce Zelenski a anunțat că 30% din centralele electrice din această țară au fost distruse.

”Sunt mari pierderi de vieți omenești de ambele părți. Cineva va trebui să răspundă, la un moment dat, pentru asta, dar, deocamdată nu se pune problema. Să nu credem că intervenția ucraineană în Herson și probabila eliberare a Hersonului va ușura lucrurile deoarece este un război de uzură. Problema lui Putin este că nu poate accepta că a pierdut acest război și sper, din tot sufletul, să nu apeleze la arma nucleară tactică.”, a spus Bogdan Chirieac.

”În disperare de cauză, noua strategie a Rusiei în Ucraina este să înghețe această țară. Lovind centralele electrice și lăsând-o fără gaz metan, lumea nu va avea curent în casă și nici cu ce să se încălzească. Este aceeași politică pe care o aplică Uniunii Europene. Prin sistarea exportului de gaz rusesc a provocat mari probleme, de toate felurile în Uniunea Europeană: criza economică pornită de la inflație, criza energetică, politică și acum criza socială. Ați văzut ce s-a întâmplat, ieri, la Paris. Cumva, Moscova aplică aceeași tactică, doar că în Ucraina este foarte dură.”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică, la România TV.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe Twitter că „din 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga țară”, relatează The Guardian.

Unele zone din Kiev sunt în prezent lipsite de electricitate și apă, însă Moscova a negat în mod repetat că a vizat infrastructura civilă.

Actualizare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel