Data actualizării:
Data publicării:

România, reprezentată la nivel scăzut la învestirea lui Erdogan. Chirieac: "E o gafă diplomatică. Am avea acum o șansă bună"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp

România este reprezentată la învestirea președintelui Erdogan la nivel de ministru de externe. Bogdan Chirieac a evaluat această decizie de politică externă a autorităților române ca fiind o gafă diplomatică. 

"În momentul acesta, Erdogan nu este bine văzut în lumea liberă. Există și derapajele sale democratice în Turcia: cine-l critică ajunge la pușcărie. E vorba și despre relația sa cu Vladimir Putin, care nu este pe placul lumii occidentale și înțelegem de ce. În același timp, Turcia sub Erdogan a devenit în mod incontestabil o putere regională. Turcia este în acest moment primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene, cu schimburi comerciale care au ajuns la șapte miliarde de euro. Potențialul este mult mai mare. Dacă n-ar fi administrația din România care să blocheze proiecte mari în mod aberant, probabil că schimburile erau mult mai intense. 

Faptul că România este reprezentată la nivel scăzut la învestirea președintelui Erdogan, deci nici la nivel de președinte sau premier, nu e de bun augur. Relațiile dintre România și Turcia sunt profunde. Nu țin numai de personalitatea lui Erdogan, cum nu țin nici de personalitatea președintelui actual al României. Avem numeroase firme din Turcia care fac afaceri în România, de la frigidere și mașini de spălat până la construcția de autostrăzi. Aceasta este o gafă diplomatică. România trebuia să fie reprezentată cel puțin de premier, dacă nu chiar de președinte. Invitația a fost cu siguranță adresată la nivel înalt," a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

Chirieac: "O oportunitate pentru România. Mă tem să n-o ratăm"

Analistul politic este de părere că România poate beneficia din plin după realegerea lui Erdogan, profitând de încrederea tot mai scăzută pe care SUA o au în acesta. 

"Realegerea lui Erdogan reprezintă o șansă pentru România să atragă mai multe forțe militare din SUA pe teritoriul nostru, fiindcă Turcia este a doua putere militară sau chiar prima de la Marea Neagră. Am văzut că armata rusă este în ultimul hal, deci nici pe departe ceea ce analizau experții înainte de războiul din Ucraina. Turcia este o forță militară și în Mediterană. Lipsa de încredere a americanilor în turci se va răsfrânge probabil prin întărirea României. Din acest punct de vedere este iar o oportunitate pentru România, dar mi-e teamă să nu o ratăm și p-asta. România ar trebui să aibă în politica sa externă un singur obiectiv acum: instituirea unei baze permanente americane pe teritoriul său, la fel cum au reușit polonezii. Dacă reușește și România, mai ales că sud-estul Europei este îndreptățit să aibă așa ceva, să știți că suntem cu totul și cu totul asigurați. America are la Incirlik, în Turcia, acolo unde sunt și arme nucleare, dar vedeți, la un moment dat în timpul discuțiilor cu Erdogan, când a fost lovitura de stat în 2015 s-a discutat ca SUA să-și retragă armele nucleare de acolo, deci e o situație complicată. Măcar la noi, în România, relația cu SUA este limpede: fără zgârieturi, fără șocuri. Doar America să aibă mai multă inițiativă," a mai spus Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel