România, RECORD climatic mondial. Informații importante de la Elena Mateescu (ANM)
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
România este deţinătoarea unui record mondial în domeniul înregistrărilor meteorologice.

Elena Mateescu a vorbit, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Academia Română (Impactul încălzirii globale asupra mediului şi societăţii), despre recordurile climatice din România.

"În 2018, în Aula Academiei Române, a fost un alt eveniment dedicat celor 100 de recorduri climatice în România, iar o sinteză a broşurii publicate atunci indică faptul că cele mai mari valori ale temperaturii s-au înregistrat în zonele de câmpie, recordurile privind numărul zilelor de vară, zilele tropicale, reflectă perioadele secetoase de la jumătatea secoului trecut şi începutul secolului prezent.

Cel mai mare număr de zile de iarnă, nopţi geroase sau zile cu îngheţ s-au înregistrat în secolul trecut, iar recordurile privind cantităţile anuale de precipitaţii indică predominarea valorilor apropiate de dublul mediei anuale la nivelul ţării.

România deţine şi un record în ceea ce priveşte cea mai mare cantitate de precipitaţii din lume, căzută într-un interval de 20 de minute – 206 l/mp, înregistrat la postul pluviometric de la Curtea de Argeş în data de 7 iulie 1888. În ulimii cinci ani, la aceeaşi dată, 7 iulie, în 2015 – 2019, se observă cantităţi nesemnificative sau chiar absente în 24 de ore", a declarat Elena Mateescu, director ANM.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel