România, printre țările cu cel mai mare risc seismic din Europa
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
SeismicEurope
SeismicEurope

Un nou studiu la nivel european confirmă faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent, reiese dintr-un articol dat publicităţii de cotidianul francez Le Monde, informează Marina Constantinoiu pentru jurnalul.ro.

Eliza Cristina Cioacă

Titlul articolului, semnat de Pierre le Hir, este “Seisme fără precedent istoric sunt posibile în Europa” şi face referire la rezultatele unui studiu realizat de o echipă internaţională formată din 50 de experţi. Aceasta a folosit, pentru prima oară, criterii şi modele matematice unice pentru a alcătui o hartă a riscurilor de cutremur în ţările din UE şi în ţările vecine.

România, pe harta riscului maxim

Hărţile arată că în viitorii 50 de ani sunt posibile mişcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este, însă, şi mai mare în Turcia, Italia, Grecia şi alte state balcanice.  “Geografia generală a seismicităţii pe continentul european este cunoscută. Ea rezultă, în principal, din înfruntarea dintre plăcile tectonice africană şi eurasiană. Pericolul este mai puternic în Turcia, Grecia şi în Peninsula Balcanică, în Italia şi în România”, scrie Le Monde, bazându-se pe rezultatele studiului.

Războiul faliilor “Nu ne aflăm decât la începutul înţelegerii funcţionării faliilor. În lipsa unor suficiente cunoştinţe, hazardul seismic este încă prost evaluat”, subliniază, totuşi, Cotton, potrivit sursei citate. Această evaluare se bazează, în deceniile recente, pe măsurările instrumentelor terestre submarine sau satelitare care înregistrează deformările scoarţei terestre, iar pentru perioadele mai vechi, pe arhivele ultimului mileniu. Astfel, un cutremur de pământ produs la Basel în 1356, care a afectat puternic un teritoriu extins din Elveţia, Franţa şi Germania, este unul dintre seismele studiate până acum. Sau un altul, de la Lisabona, din 1755, care ar fi provocat moartea unui număr de persoane cuprins între 50.000 şi 100.000, scrie Le Monde.

Precedentul Fukushima Dar, previne cercetătorul citat de cotidianul francez, “se pot produce cutremure mai puternice decât seismele istorice de referinţă pentru lumea ştiinţifică”. Mărturie stă chiar catastrofa de la Fukushima, de la 11 martie 2011. Seismul de la Tohoku, care, împreună cu valul seismic tsunami care i-a urmat, a provocat moartea a 19.000 de oameni şi a devastat centrala nucleară japoneză de la Fukushima, era de magnitudine 9, în timp ce seismele de referinţă din regiune nu depăşeau 7,3 grade, notează autorul articolului, citând constatările specialiştilor.

Mobilizare globală Nu este decât un început, remarcă Le Monde. Un nou proiect de cercetare (Strest), care va începe în octombrie pentru o perioadă de trei ani şi la care sunt asociaţi şi reprezentanţi din industrie, va studia testele de rezistenţă cele mai capabile să păzească “infrastructurile critice” de hazardurile naturale.

Europa nu este singura care trece la acţiune. Un program mondial, Global Earthquake Model, care reuneşte parteneri publici şi privaţi, vizează evaluarea hazardului seismic la scară planetară, adaugă Le Monde. O metodă ideală de a împărtăşi cunoştinţe între ţări dezvoltate şi ţări aflate în curs de dezvoltare, în faţa unui risc natural la care cele mai sărace ţări sunt şi cele mai vulnerabile, după cum comentează Fabrice Cotton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel