România, primul penitenciar la standarde europene. Contractul, semnat în prezența Alinei Gorghiu, ministra Justiției
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Alina Gorghiu, alături de directorul general al ANP, Dan Halchin și constructorul penitenciarului   Foto: Crișan Andreescu
Alina Gorghiu, alături de directorul general al ANP, Dan Halchin și constructorul penitenciarului Foto: Crișan Andreescu
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a semnat, miercuri, în prezența ministrei Justiției, Alina Gorghiu, contractul de execuţie a unui penitenciar nou în localitatea Unguriu, judeţul Buzău.

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a declarat la semnarea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a contractului de execuţie lucrări pentru noul Penitenciar de la Unguriu, jud. Buzău, că unitatea nouă va avea 900 de locuri de detenţie, din care 100 de locuri în regim deschis şi 800 de locuri în regim semi deschis. Acest nou penitenciar vine să rezolve într-o măsură cea mai mare problemă, cea mai mare vulnerabilitate pe regimul semideschis, unde gradul de ocupare este cel mai mare, de 139%. 

”E o veste bună pe care cred că statul român trebuia să o dea după ani de zile în care nu a anunţat nicio investiţie relevantă în sistemul penitenciar. Astăzi în prezenţa colegilor mei de la ANP şi în prezenţa constructorului care va derula lucrările, vom semna contractul de execuţie la lucrările Penitenciarului din localitatea Unguriu, judeţul Buzău”, a declarat Gorghiu în cadrul  conferinței de presă de la Ministerul Justiției.

Alina Gorghiu  Foto: Crișan Andreescu

Vorbim de 4 metri pentru fiecare persoană privată de libertatea, mai mult practic decât standardele europene, de 3 m.p. Valoarea totală a investiţiei la momentul acesta ar fi aproximativ de 65 de milioane de euro, acesta urmând să fie dat în folosință în circa patru ani, a mai afirmat Gorghiu. 

Penitenciarul de la Unguriu va avea o suprafață construibilă de 11.411 m.p., cu o suprafață desfășurată de 28.811 m.p. Penitenciarul va dispune de 10 pavilioane pentru deținuții din regim semideschis, a câte 80 de locuri de detenție fiecare, care va avea curte de plimbare proprie.

De asemenea, penitenciarul va avea și două pavilioane  pentru cazarea a 100 de deținuți clasificați în regimul de detenție deschis.

Alina Gorghiu a mai spus că faptul că vor putea să asigure, pe lângă investiţiile de modernizare, noi locuri de cazare într-un penitenciar nou, arată că sunt pe drumul cel bun în reforma sistemului penitenciar”.

Directorul ANP semnând contractul de construire al Penitenciarului de la Unguriu   Foto: Crișan Andreescu

Penitenciarul de la Unguriu face parte dintre cele incluse România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinului pentru proiectul numit: Monitorizarea infrastructurii judiciare din România, semnat în 2019 şi aprobat prin lege în 2020, alături de penitenciarul de la Unguriu fiind inclus în acest acord şi proiectul penitenciarului de la Berceni din judeţul Prahova. Acolo vom construi un nou penitenciar care va avea 1000 de locuri de detenţie calculate tot la 4 metri pătraţi, însă regimul va fi de maximă siguranţă şi închis, a mai declarat Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel