România pierde o treime din TVA anual. Ce impact va avea digitalizarea ANAF-ului la bugetul de stat
Conform raportului publicat recent de Comisia Europeană (CE), care utilizează date pentru anul 2020, România rămâne pe ultimul loc în UE la colectarea TVA.
Comisia Europeană se așteaptă ca pentru 2021 deficitul să scadă până la 33%, de la 35,5%, datorită măsurilor luate de administrația fiscală românească, începând cu 2020, de a introduce diverse mijloace de raportare digitală.
În timpul recesiunii a crescut conformarea voluntară la plată parțial ca urmare a măsurilor de sprijin financiar ale guvernelor, ceea ce a făcut ca deficitul total în UE să scadă cu circa 30 miliarde euro față de estimarea revizuită pentru 2019, coborând la 93 de miliarde de euro.
Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri pentru adaptarea sistemului de TVA la era digitală, bazate pe facturarea electronică, care va oferi statelor membre informații valoroase pentru a intensifica lupta împotriva fraudei.
Comisia estimează că, doar prin facturarea electronică, frauda cu TVA se va reduce cu până la 11 miliarde de euro pe an și costurile administrative pentru comercianții din UE cu peste 4,1 miliarde de euro pe an, în următorii zece ani.
Această măsură ar deschide calea pentru statele membre care doresc să instituie sisteme naționale de raportare digitală pentru comerțul intern în anii următori.
Pornind de la modelul deja existent al “ghișeului unic de TVA” pentru companiile care fac achiziții online, ar urma ca firmele care vând către consumatori dintr-un alt stat membru să se înregistreze o singură dată în scopuri de TVA pentru întreaga UE și să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online, într-o singură limbă, menționează Anghel.
Conform reformelor fiscale asumate prin PNRR, decalajul de TVA ar trebui să scadă în România cu cinci puncte procentuale, până în 2025, și per ansamblu colectarea taxelor să fie îmbunătățită cu 2,5% din PIB. Măsurile de digitalizare a ANAF, precum SAF-T, facturarea electronică, RO-e Transport, conectarea caselor electronice de marcat cu serverul ANAF sunt esențiale pentru îmbunătățirea colectării veniturilor și îndeplinirea obiectivelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News