România, pe locul 1 la nivel european în intermedierea financiară. Cifrele care arată sănătatea creditării în România / video
Președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu, a prezentat succesele României în ceea ce privește intermedierea financiară.
Dumitru Nancu, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), a prezentat cifrele cu care România se mândrește la nivel european și care plasează țara noastră pe primul loc în UE în ceea ce privește intermedierea financiară.
„În ultimul raport al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare și Creditare, acolo unde dețin funcția de membru în Consiliul de Administrație, vicepreședinte și președinte al Grupului de digitalizare și Instrumente Financiare, România a fost pe intermediere financiară pe locul 1 raportat la PIB din toate statele Uniunii Europene.
Garanțiile acordate de Fondul Național de Garantare în 2023 au reprezentat 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe locurile următoare sunt țări foarte importante din Uniunea Europeană, precum Polonia, cu 1,20%, Germania cu 0,20%, Italia cu 0,8%, Cehia cu 0,7%.
Ca să vedem magnitudinea acestor cifre, țări precum Germania, Italia, Spania ori Franța au intermedierea financiară pe creditare de 90% din PIB. În România, creditarea, ca intermediere financiară, reprezintă cam 40% din PIB. Să ai 2,5% din PIB garanții acordate către antreprenori de instituțiile financiar-bancare reprezintă un lucru sustenabil și arată sănătatea creditului și a intermedierii financiare în România.
În 2022, același raport anual al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare și Creditare a clasat România tot pe locul 1 ca număr și volum de garanții acordate întreprinderilor mic și mijlocii.
Practic, în ultimii cinci ani se poate vedea sustenabilitatea garanțiilor pe care FNGCIMM le-a acordat.
În 2020, la preluarea mandatului, FNGCIMM avea un singur program, Prima Casă. Cu toate că eram un fond de garantare a creditelor pentru IMM-uri, obiectul nostru de activitate era mai mult axat pe programul Prima/Noua Casă. În cei cinci ani am reușit să introducem 18 programe de garantare și acești ani stau în spatele cifrelor pe care împreună cu echipa de la FNGCIMM le-am realizat în această perioadă“, a spus , la DC News, Dumitru Nancu, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News