România, parcurs către Schengen. Bogdan Aurescu, noi precizări despre poziția Olandei
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut noi declarații după ce a fost votată rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen.
„Rezoluția Parlamentului European este în sine un semnal politic foarte bun. Este o rezoluție politică, nu are efecte legislative, obligatorii, dar este un semnal care arată exact radiografia din momentul acesta a susținerii politice în Europa pentru aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Demersurile noastre, evident, continuă pe lângă Olanda, pentru că până la urmă decizia se ia în consiliul JAI, Justiție și Afaceri interne. Prin urmare, demersul la nivel guvernamental continuă, în urmarea vizitei pe care prim-ministrul Rutte a făcut-o în România, săptămâna trecută, pe 12 octombrie, și, dacă vă aduceți aminte, cu acel prilej Rutte a spus foarte clar că Olanda nu se opune, de principiu, aderării României la Spațiul Schengen. Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale l-au dat în Parlamentul European este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și prim-ministrul Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este „pentru” în acest moment. Asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a spus ministrul Bogdan Aurescu, miercuri seară, la B1 TV.
„Mai este interesant și un alt aspect. S-a spus la un moment dat pe surse publice că un alt partid din arcul guvernamental din Olanda, partidul condus de către ministrul de externe Wopke Hoekstra, s-ar opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Eu am stat în legătură permanentă, constantă cu ministrul de externe, șeful acestui partid. Am discutat și la New York, la sesiunea Adunării Generale ONU, unde am avut mai multe reuniuni ale Consiliului Afaceri Externe, miniștrii de externe ai Uniunii Europene. Am discutat și luni, la Luxemburg, când am avut ultima reuniune a CAE. Și mi-a confirmat, inclusiv acest vot confirmă ceea ce ministrul de externe olandez mi-a confirmat, că partidul dânsului nu se opune aderării României, dimpotrivă, o susține. De altfel, votul a fost pozitiv, pentru adoptarea rezoluției din Parlamentul European”, a zis Bogdan Aurescu.
Întrebat ce face România să convingă Olanda, Bogdan Aurescu a spus: „Există multe demersuri care se pot face. Contează foarte mult, de exemplu, demersurile pe care mediul de afaceri le face, pentru că unul dintre argumentele principale este legat de faptul că aderarea României la Spațiul Schengen va fi un avantaj inclusiv pentru mediul de afaceri olandez din România.”
„Camera de Comerț olandezo-română din România a avut o poziție foarte clară de sprijin pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Zilele trecute, de asemenea, în Olanda, Camera de Comerț românească din Olanda și respectiv ceea ce se cheamă Dutch Network, deci o rețea de companii olandeze care sunt active în relația cu România, au adoptat, de asemenea, o poziție în favoarea aderării României la Spațiul Schengen. Există și un palier tehnic pe care se lucrează. Colegii de la Ministerul de Interne, domnul ministru Bode este extrem de implicat, după cum ați văzut, inclusiv în relația cu omologul său olandez. A avut o discuție recentă despre care a informat și public, pentru că, așa cum este știut, Olanda nu și-a trimis expertul tehnic în misiunea de evaluare care a venit în România la începutul săptămânii trecute și, într-adevăr, raportul misiunii de evaluare, din informațiile furnizate de domnul ministru Bode, probabil că va fi foarte bun. Misiunea s-a desfășurat în condiții pozitive, ceea ce reprezintă un avantaj suplimentar”, a subliniat Bogdan Aurescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News