România, o țară dezechilibrată la nivel de regiuni istorice. Bucureștenii au bani de cheltuială aproape dublu față de media națională
Ultimele rapoarte și studii arată dezechilibre financiare majore între regiunile istorice românești.
România are o putere de cumpărare medie la nivel naţional de 7.453 de euro per capita, ceea ce înseamnă 49,5% din nivelul mediu european. Locuitorii din Bucureşti au peste 13.000 de euro per capita pe an de cheltuială, aproape de media europeană. Moldova e codaşă cu de 2,5 ori mai puţin.
Dintre cele opt regiuni în care este împărţită România - inclusiv Bucureşti-Ilfov -, jumătate au o putere de cumpărare sub medie, scrie Ziarul Financiar. Este vorba de nord-est (Moldova), sud-vest (Oltenia), sud (Muntenia) şi sud-est (Dobrogea).
Bucureștiul și Ilfovul, cele mai bogate din România
Locuitorii din Capitală şi din localităţile limitrofe au cu 76% mai mulţi bani de cheltuială decât media naţională.
„Puterea de cumpărare a românilor creşte considerabil, însă avansul este susţinut în special de dezvoltarea zonelor urbane mari, mai exact a celor din Bucureşti şi din regiunile nord, vest şi centru“, spune Iuliana Coman, senior consultant market intelligence în cadrul GfK.
Printre oraşele care s-au dezvoltat puternic şi care au atras şi atenţia investitorilor se numără Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Arad şi Alba Iulia, adaugă Coman.
Harta puterii de cumpărare în 2021 realizată de compania de cercetare de piaţă GfK ilustrează încă o dată disparităţile la nivel de dezvoltare economică în România între regiuni. Mai exact, dacă în Bucureşti puterea de cumpărare este aproape de media europeană, în Moldova, cea mai săracă zonă a ţării, ea scade la aproape o treime, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News