România nu trebuie să se comporte ca un subordonat, consideră Antonescu
”Dl. Traian Băsescu a reprezentat în Uniunea Europeană o Românie cu totul pasivă, obiect la masa deciziilor europene. Nu în genunchi, dar în niciun caz actor”, a declarat președintele interimar Crin Antonescu, vineri seară la Realitatea Tv, susținâd că, deși suntem un stat mic și sărac, care nu are cum să nu țină cont de marile puteri, precum SUA sau Germania, asta nu motivează un comportament al României demn de o colonie sau un subordonat.
”România a fost un partener foarte comod pentru alții și foarte puțin profitabil în favoarea ei”, a notat vineri seară președintele interimar, iar reacția dură a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, față de situația politică de la București ține de faptul că ”România se afla într-o situație foarte convenabilă pentru unii”.
”Nu m-a uimit reacţia dnei Merkel în favoarea lui Traian Băsescu. Cred că Băsescu e sincer un pretext, iar reacţia atât de puternică ţine de faptul că România se afla intr-o situaţie foarte convenabilă pentru unii, pentru dna Merkel. Băsescu s-a lăsat folosit de dna Merkel. Preocupat de jocurile interne şi munca sa de a ţese un regim cvasiautoritar, a conferit tuturor partenerilor externi aceste comodităţi, ceea ce l-a făcut foarte preţios într-un moment în care şi SUA şi UE să nu aibă chef de complicaţii în România”, a explicat Crin Antonescu.
”Or în România existau nişte complicaţii, nişte tensiuni, un verdict politic al electoratului care încurcă socotelile. Nici Antonescu, nici Ponta sau alt conducător nu poate admite să fie folosit. Eu sunt un partizan al unui tip de raţionalism diplomatic şi politic în care nu avem cum să ne închipuim că suntem buricul pământului, că cei mari nu contează, sigur că SUA e SUA, Germania e Germania, România e mai mică, mai săracă. Viitorul îl văd ca un parteneriat. Asta nu înseamnă însă că România trebuie să se comporte ca o colonie sau un subordonat. Pe măsura atuurilor sale, are partea sa în acest dialog. Sigur, nu poate avea anvergura diplomatică a tărilor de care am vorbit, nici a Turciei. În acelaşi timp, România nu e o ţară oarecare. Cei care conduc să fie conştienţi că primordial e interesul românilor, asta nu e o formă de xenofobie”, a precizat președintele interimar.
De asemenea, Crin Antonescu a arătat că despre ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein,, nu a spus că este ”omul lui Băsescu, ci că e părtinitor, partizan”, iar implicarea sa în această ultimă perioadă a fost majoră. ”În momentul în care Gitenstein îi propune lui Philip Gordon drept societate civilă, Institutul de Politici şi Practici Creştine de pe lângă PDL, şi nu inserează ProDemocraţia, sau Transparency International, iar cei 4 jurnalişti selectaţi sunt categoric dintr-o singură parte, faptul că singura excepție era dl Hurezeanu, asta spune tot”, a notat președintele interimar, precizând că ”Dl Gitenstein spunea că nu îl interesează decizia CCR, ci doar erata”.
Despre vizita lui Philip Gordon, asistentul Secretarului Departamentului de Stat Hillary Clinton, Crin Antonescu a declarat: ”am văzut cu ochi foarte buni vizita dlui Gordon. Era normală, este expresia interesului statului american pentru un stat partener. Dl Gordon a spus că e necesar ca deznodământul crizei să fie unul a cărui legitimitate să nu fie pusă la indoială. Am discutat despre votul care s-a dat. Dl Gordon, nicio secundă nu a pus problema ipotezei unor fraude masive. Nu ne-a intrebat, şi dat fiind că, înainte de întâlnire nu existase în spaţiul public această discuţie, aici am protestat. Dl Gordon, care nu a discutat acest subiect cu noi absolut deloc, declaraţia sa finală cuprinde pasajul care contine acuzații credibile de fraude masive, în momentul ăla am spus: nu mai sunt de acord, nu mai e corect, nu am discutat despre asta şi nu s-a întâmplat aşa ceva”, a arătat președintele interimar.
Acesta a mai precizat că Planul A implica obținerea cvorumului, însă decizia Curții Constituționale de după referendum și implicarea Parchetului în problema listelor electorale a determinat toată acestă situație politică.
”Planul A a fost să avem cvorum, să sară toata Europa, SUA. Am avut cvorum. Toate bune și frumoase până s-a reunit Curtea, care a spus că nu ne putem edifica asupra listelor. În ziua în care CCR a ieşit şi a spus că nu se poate edifica încă la calcularea cvorumului, în acea zi, peste 2 ore, Parchetul a descins la BEC şi a luat listele electorale, fără explicaţie, ceea ce inseamnă intrarea în Planul B şi prezenţa Parchetului ca parte din tabăra electorală a lui Traian Băsescu. E o acţiune fără precedent, neexplicată şi nemotivată de o sesizare majoră”, a conchis Crin Antonescu la Realitatea TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News