Data actualizării:
Data publicării:

România nu e grânarul Europei! ”Mit interbelic. Oltenia era Sahara! Unde e vegetație bună, avem secetă și inundații” Germania producea mai mult, dar există o mare diferență

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Sociologul Alfred Bulai spulberă mitul cu România - Grânarul Europei. 

"Patria noastră, România, are munţi înalţi, dealuri mănoase şi câmpii întinse". Așa întâlneam scris prin mai toate manualele școlare și cărțile de geografie din trecut.

Avem sau nu cele mai bune soiuri? Eram în trecut de nedepășit la capitolul producție? Avem cel mai bun sol? Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre asta la "Nod în papură".

Alfred Bulai: N-a existat o viziune. Pe de altă parte, multe lucruri s-au făcut ok. Pentru că, de exemplu, tu știi cum arăta zona Olteniei? Era Sahara, tată! Nicio treabă verdeață, cu ceva... Și au lucrat ăia vreo 10-15 ani și au făcut un teren care să fie bun pentru agricultură, mă rog, în primul rând că e verde! Din păcate, nu i-a dus atât de mult mintea, pentru că România nu a fost o țară natural agrară, sunt doar câteva zone cu vegetație bună, cu secetă frecvent, cu inundații frecvent, adică n-am fost chiar atât de... E mitul ăsta interbelic cu Grânarul Europei și alte prostii! Dar nu sunt reale. Și mai ales că noi n-am avut culturi de-adevăratelea.

Adică noi în continuare avem fructe, viță de vie și ce vrei tu dar nu sunt de soiuri extraordinare. Eu am crezut, ca un român adevărat ce sunt și chiar patriot, că... wow, vinul românesc! Dar mi-am dat seama că nu e cine știe ce vinul românesc. În alimentare găseam vin bulgăresc, românesc nu găseam niciodată. Chiar era vin mai bun decât al nostru! Avem și noi Murfatlarul, Panciu nostru dar... nu e, e vorba de soiuri, de ce vrei tu. Nu vorbim de ingineria genetică, e vorba de oameni care au produs. Uită-te la fructele din America de Sud, are 5 cm cireașa! Și, atenție, nu e pe genetică, e pe soiuri cultivate... noi am avut ce-am avut și noi p'aici, adică n-am avut cine știe ce expertiză iar ce s-a făcut în anii comunismului s-a făcut mai mult pe ideea de producție mare. Din punctul ăsta de vedere e discutabil ce s-a făcut bine și rău, pentru că au fost foarte multe lucruri bine făcute și foarte multe rău.

Val Vâlcu: Era în perioada interbelică, mai mult antebelic, aia cu "grânarul"... Fii sigur că Germania, de exemplu, producea mai mult decât România. Dar ăia le și mâncau! Aici era problema. Că aveau populație mică dar nu exportau grânele respective.

Alfred Bulai: Nu... Știi care-i problema? E problema noastră dintotdeauna. Nu exportam foarte mult, mureau mulți de foame... Problema e că erau ieftine! Ăsta era marele avantaj.

Continuarea discuției, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel