România își va deschide ambasadă la Kabul
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
kabul
kabul

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern,  România va deshide  ambasadă la Kabul, care va fi dotată cu trei vehicule blindate, un complex de comunicaţii cifrate şi protecţie prin echipe specializate.

Proiectul modifică Anexa 1 la Hotărârea Guvernului 837/1995 cu privire la criteriile de salarizare în valută şi celelalte drepturi în valută şi în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate şi a Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în stăinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Nota de fundamentare a proiectului legislativ menţionează că România este singura ţară membră NATO cu o contribuţie militară semnificativă în Afganistan care nu dispune de reprezentare politico-diplomatică la Kabul. Evaluările Ministerului de Externe au arătat că prezenţa politico-diplomatică a României în Afganistan este necesară, în prezent peste 3.000 de cetăţeni români fiind implicaţi în diferite forme de activitate în această ţară.

"În prezent, baza de salarizare pe spaţiul Afganistan este de 420 de dolari, sumă care nu acoperă la modul realist cheltuielile de subzistenţă ale diplomaţilor şi nici cele compensatorii având în vedere derularea activităţii într-un teatru de război", se arată în nota de fundamentare.

Baza de salarizare pentru Afganistan va deveni, ca şi în cazul Irakului, de 1.300 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel