România ar putea fi un FURNIZOR de energie electrică în regiune. Virgiliu Ivan: Avem resurse care trebuie imediat exploatate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Sam Forson)
Sursă foto: Pexels (Sam Forson)
România este una dintre țările europene care dispune de resurse energetice, resurse care, conform lui Virgiliu Ivan, pot fi valorificate în beneficiul țării și al utilizatorului final. 

România dispune de resurse de energie pe care intenționează să le valorifice în zona sud-est europeană, susține Virgiliu Ivan în cadrul dezbaterii DC News ”Criza energetică - soluții la problemele momentului”. 

”Am să fac o scurtă prezentare, o expunere, vizavi de ceea ce se întâmplă în sistemul energetic și nu vorbim doar de sistemul energetic național al României, ci de contextul european, context din care facem parte și știm cu toții că unul dintre principalele obiective ale Uniunii Europene a fost și este acela de a realiza o piață unică europeană sau piață internă de energie electrică.

S-au făcut pași importanți în această piață unică europeană și noi, România, facem parte. Vă aduc aminte că în anul 2014 ne-am cuplat la nivelul pieței pentru ziua următoare cu partenerii noștri din Ungaria, Slovacia și Cehia. Acesta a fost primul demers important în ceea ce privește aderarea României la această piață unică. 

Au urmat și alți pași făcuți în colaborare cu autoritățile, cu operatorii din România și în anul 2021, deci anul trecut s-a reușit conectarea piețelor pentru ziua următoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Au fost două etape desfășurate anul trecut, una în primăvară și una în toamnă. În toamnă, ne-am conectat din punct de vedere comercial și pe granița România - Bulgaria cu piața pentru ziua următoare din Bulgaria. 

Am făcut această precizare, că nu putem, cel puțin în opinia mea, nu putem privi piața de energie electrică din România, doar în ceea ce privește România, ci ea trebuie privită doar în context european”, a spus Virgiliu Ivan. 

Resursele României, valorificate pe piața europeană

”Ce presupune acest hub energetic, regional?”, a întrebat Val Vâlcu, gazda dezbaterii. 

”România are resurse, dispune de resurse energetice și ele trebuie valorificate. În această regiune sud-est europeană, în care ne aflăm, este important să ne valorificăm resursele, astfel încât să fim un furnizor de energie electrică în regiune, bineînțeles pe principii comerciale, tranzacții care vor aduce și ar trebui să aducă beneficii României. Foarte pe scurt, avem resurse energetice, atât clasice, cât și regenerabile, care în perioada imediat următoare ar trebui exploatate, valorificate, în beneficiul tuturor clienților, al consumatorilor de energie electrică, nu doar din România, ci și din regiune.

După cum vă spuneam, funcționăm cuplat, la nivel de piață pentru ziua următoare. În prezent se fac demersuri, colaborăm în vederea conectării și la platformele de piață de echilibrare, produse care vor fi utilizate, de asemenea, în comun la nivel european începând de anul viitor. Avem posibilitatea prin aceste piețe să ne valorificăm potențialul, să valorificăm resursele energetice, obținând venituri importante pentru noi ca țară”, a mai afirmat Virgiliu Ivan, director al Unității Operaționale Dispecerul Energetic National Transelectrica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel