România își permite să-l țină închis pe Marian Gașpar, un medic care salvează vieți, în timp ce criminalii, hoții și cămătarii sunt puși sub control judiciar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Doru Costea, fondatorul Centrului pentru Jurnalism de Investigație din România și avocat, a transmis un mesaj după ce unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Timişoara, Marian Gașpar, a fost reținut.

Profesorul Marian Gașpar ar trebui să rămână liber pentru a opera și a continua să salveze viețile pacienților, chiar dacă, în tot acest timp, trece printr-un proces legal pentru presupusă „mită”. Cei care l-au cunoscut au fost impresionați de abilitățile sale chirurgicale, precum și de abordarea sa etică a îngrijirii pacienților. 

Reținerea medicului este extrem de dăunătoare pentru pacienții săi. În tot acest timp cât stă închis, se pot pierde vieți. Nu este în interesul nimănui ca profesorul doctor Marian Gașpar să fie încarcerat și privat de libertate în timpul procesului judiciar.

„Alături de bunul meu prieten, chirurgul Marian Gașpar, o somitate medicală pe care instanțele din Timișoara îl țin în arest preventiv pentru o înscenare. Nu intru în detalii, dar reținerea lui pentru 30 de zile, sub cuvânt că lăsarea lui în libertate reprezintă pericol public, e rușinoasă. Asta în timp ce criminalii, hoții, cămătarii, tâlharii, sunt puși sub control judiciar.

Între timp, pe masa de operație la Institutul de chirurgie cardiovasculară din Timișoara au rămas tineri în așteptarea intervențiilor lui. Nu discut despre actul de justiție, pun în discuție criteriile după care sunt puși în libertate, sau ținuți în arest, criterii aplicate de instanța de judecată după un algoritm la care, ca profesionist, recunosc că nu mai am acces...

Colegiul Medicilor tace cu sârg, sperăm ca dl. dr Daniel Coriu, de la care întreg corpul medical are așteptări justificate, un bun președinte al Colegiului, să intervină public, în apărarea modului în care se desfășoară ancheta, cu medicii arestați, lucru rușinos. Nu aștept o intervenție interferentă în actul de justiție, aceasta este prerogativa justiției, dar modificarea modului în care este tratat un medic pe parcursul procedurilor judiciare este necesar a fi schimbată imediat. O declarație publică, în acest sens, este de așteptat”, a spus Doru Costea.

Medicul Marian Gaşpar, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a magistraţilor de la Tribunal Timiş, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. El ar fi primit sume între 100 şi 2.000 de euro de la şase pacienţi şi rude ale acestora pentru a-şi desfăşura atribuţiile de serviciu.

”În data de 26.09.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. - 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unităţi spitaliceşti din municipiul Timişoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la şase pacienţi sau de la aparţinători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro şi 2.000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu. Procurorii au dispus, prin ordonanţă, reţinerea inculpatului pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Până se va dovedi sau nu dacă a luat mită, pacienții români mor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel