România, înecată de împrumuturi în an electoral. Ce urmează după alegeri? Prof. Coșea, semnal către cei care ne conduc
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @aghavni001
FOTO: Freepik @aghavni001
Prof. Mircea Coșea a vorbit despre promisiunile pe care actualul Executiv le-a făcut românilor, dar și impactul pe care ”Ordonanța trenuleț” îl are asupra mediului economic. 

Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a vorbit despre Ordonanța trenuleț și impactul major pe care aceasta îl are asupra mediului economic din România, dar și despre absența, nejustificată, a lui Klaus Iohannis în contextul protestelor ample din domeniul agricol și al transporturilor.

”Guvernul nu are bani, nu are bani pentru tot ceea ce promite, lucrurile acestea sunt clare și se văd. Ordonanța trenuleț este, contrar tuturor regulilor economice și experienței europene la această dată, singura care, în loc să sprijine crearea de bani prin mediul de afaceri, prin eliberarea de povară fiscală pentru o anumită perioadă, a celor care creează valoare, a pus o greutate în plus pe spatele celor care produc. 

La ce ne așteptăm? La micșorarea masei de impozitare, adică statul nu va mai avea de unde să ia bani, pentru că mulți, foarte mulți vor intra în faliment. Nu vor mai plăti, nu va mai exista nicio posibilitate”, a declarat prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus.

”Acest împrumut are o limită”

Deci așa cum se întâmplă, practic, în fiecare săptămână, statul se va împrumuta, dar și acest împrumut are o limită. 

Și atunci, statul va intra într-o situație extrem de complicată și anume: anul electoral îi obligă, pentru câștigarea alegerilor, să satisfacă toate promisiunile pe care le fac. Pe de altă parte, nu are de unde și împovărează țara pentru perioada post-electorală cu noi împrumuturi și noi impozite și taxe. 

Să fiți convinși că acea misiune  a FMI, care este în România, va pune pe tapet și această problemă și anume sustenabilitatea sistemului de pensii și sustenabilitatea legii salariilor și până la urmă sustenabilitatea bugetară. Lucrurile merg din rău în mai rău, deci toate aceste promisiuni pe care guvernul le face, le face în așa fel încât să încerce să liniștească anumite categorii”, a mai spus prof. Mircea Coșea.

Președintele Iohannis, marele absent

În ceea ce privește categoriile care s-au revoltat în această perioadă, cel mai vocali sunt fermierii și transportatorii, care protestează în stradă de aproape două săptămâni.

Președintele Klaus Iohannis a avut, astăzi, o primă apariție publică, însă în discursul său nu a amintit deloc de situația în care se află România.

În acest context, prof. Mircea Coșea a subliniat că președintele Iohannis nu mai vede ceea ce se întâmplă în țară.

”Pentru mine este din ce în ce mai complicat să înțeleg poziția dlui președinte al României, președintele poporului român. Domnia sa nu este în țară, nu vede ce se întâmplă în România. Nu știu ce îl mână în această luptă de a prezenta România altfel decât este, vrea să obțină simpatia externă. Nici asta nu mai poate să o obțină, pentru că mișcările care sunt acum în România sunt în toată Europa.

Toată Europa își dă seama că este o greșeală în politica pe care a practicat-o față de fermierii europeni, prin acest procedeu de a aduce recolta ucraineană, pe trasee care nu sunt controlate și care aduc prejudicii fermierilor din diferite țări. Este un discurs care nu are deloc de a face cu problemele reale ale României.

Cu regret o spun, pentru că în momentul de față, România are nevoie de solidaritate (...) Nu este bine să existe diferențe între categoriile care protestează. România se află în criză, Europa este în criză, războaiele sunt din ce în ce mai aproape de granițele europene, nu mai vorbesc de granița noastră, iar în aceste condiții este nevoie ca cei ce ne conduc să dea dovadă că sunt apropiați, că sunt alături de poporul pe care îl conduc”, a mai spus prof. Coșea.

Citește și: Guvernul Ciolacu, la vot după ”Ordonanța trenuleț”. Procent catastrofal pentru Executiv, în primul sondaj DCNews din 2024: A pierdut Capitala?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel