România, în ZONA EURO. BNR: Bucureștiul e deja acolo, dar...
La cum arată economia românească în momentul de față, țara noastră va intra în ZONA EURO abia în 2022, estimează Banca Națională a României.
În acest moment, România îndeplinește, cel puțin teoretic, criteriile nominale impuse pentru adoptarea euro (criteriile de la Maastricht). Inflația, cursul de schimb, ratele dobânzilor, deficitul bugetar și datoria publică sunt în limitele impuse de europeni, însă nivelul de trai e încă extrem de scăzut.
"N-ai cum să stai să te simți bine într-un club bogat dacă nu ai un anumit nivel de dezvoltare. Bucureștiul e deja în zona euro... Toată problema este că trebuie să intre toată țara", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, citează stirileprotv.ro.
Mugur Isărescu: Nu suntem pregătiți să intrăm în ERM II la 1 ianuarie 2016
În București produsul intern brut pe cap de locuitor depășește cu 5.000 de euro peste media europeană, însă există regiuni în țară care au un PIB pe cap de locuitor sub 10.000 de euro.
"Dacă am crește cu 2% mai repede decât UE, lucru care e fezabil și n-ar deraia trenul de pe sine, am putea ajunge în șapte ani la zona euro", a declarat și Valentin Lazea, economistul-șef al BNR.
Totodată, guvernatorul BNR a afirmat că pentru a trece la moneda euro, toate partidele politice trebuie să semneze mai întâi un pact, prin care să își asume că vor susține măsurile care trebuie luate.
România, alături de Bulgaria, Croația, Polonia, Cehia, Ungaria și Suedia se numără printre țările care nu au trecut la euro, dar și-au anunțat intenția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News