România, în topul ţărilor UE cu cea mai ieftină benzină și motorină. Pe ce loc se situează țara noastră
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 06 dec 2022, 12:22
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)
România se află în topul ţărilor UE cu cea mai ieftină benzină și motorină.

Comparativ cu luna noiembrie, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,6%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 16,5 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru s-a diminuat cu 6,1%, ceea ce înseamnă un cost mai mic cu 26 de lei.

În Bucureşti, preţul unui litru de benzină standard se situează între 6,61 şi 6,86 lei, iar pentru motorină standard, între 7,78 şi 8,02 lei, după aplicarea reducerii de 50 de bani acordată prin ordonanţă guvernamentală. România se află pe locul şase în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină şi pe locul 11 în ceea ce priveşte motorina.

Citește și:

Creşte preţul barilului Brent după ce statele UE au convenit asupra plafonului pentru petrolul rusesc

În acelaşi timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricţiilor COVID-19 în multe oraşe din China.

La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril.

La reuniunea de duminică, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a convenit să respecte planul convenit luna trecută, de a reduce producţia cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023.

Analiştii susţin că decizia OPEC+ era aşteptată, deoarece marii producători aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia. Luni intră în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

"Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului, deşi ne aşteptăm ca piaţa să fie deja poziţionată pentru aceste perspective", a apreciat Baden Moore, de la National Australia Bank, scrie Agerpres. 

Citește și:

Veniturile din petrol la bugetul rusesc s-au prăbușit cu 25%, anunță Kremlinul

Potrivit rezultatelor din noiembrie, Ministerul Finanțelor a colectat de la companiile petroliere 527,8 miliarde de ruble din taxe de extracție a mineralelor (MET) - cu 24% mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut, reiese din statisticile operaționale ale departamentului, notează publicația rusească The Moscow Times.

Încasările din taxele de export pentru „aurul negru” au scăzut cu aproape 40% - 41,8 miliarde de ruble luna trecută, față de 68,5 miliarde de ruble în noiembrie 2021. În total, bugetul a câștigat 569,6 miliarde de ruble din petrol - cu 25% mai puțin față de un an mai devreme ( 763,5 miliarde).

Volumul total al veniturilor din petrol și gaze ale trezoreriei a scăzut ușor - cu 2,1% în termeni anuali, la 866,4 miliarde de ruble. Cu toate acestea, acest rezultat se datorează în întregime taxelor majorate de la Gazprom, care a fost obligată de autorități să plătească în plus

În fiecare lună, compania transferă 415 miliarde de ruble la buget, acoperind nevoile de bani ale guvernului în detrimentul profitului de anul trecut. Fără aceste transferuri, veniturile din petrol și gaze s-ar fi prăbușit „asurzitor” cu 49%, au calculat analiştii Kremlinului. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?