România, în spațiul Schengen. Frunzulică, europarlamentar PSD: Să spunem lucrurilor pe nume - video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Doru Frunzulică, europarlamentar PSD
Doru Frunzulică, europarlamentar PSD
Doru Frunzulică, europarlamentar PSD, într-un interviu acordat DCNews, a vorbit despre intrarea României în spațiul Schengen.

Premierul Olandei declarase în Parlamentul European că România și Bulgaria mai au de îndeplinit cerințe pentru a intra în spațiul Schengen. La finalul anului 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi reguli, modificându-se astfel sistemul de intrare și ieșire în statele care fac parte din spațiul european de liberă circulație, dar și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu sistemul de intrare/ieşire, potrivit unui comunicat al instituției europene. 

România îndeplinește toate condițiile pentru a deveni parte a spațiului Schengen, consideră europarlamentarul Doru Frunzulică. „Deși în tratatul de aderare se spune foarte clar că atunci când România va îndeplini condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen... Din păcate, ulterior au apărut alte condiții. Declarațiile liderilor europeni, ale doamnei cancelar Merkel, ale președintelui Macron, integrarea, centrul UE în jurul căruia se va face integrarea viitoare europeană va fi zona euro. Vrem sau nu vrem acest lucru, dacă noi nu facem pași importanți în anii următori, cât mai repede, pentru a adera la zona euro, vom rămâne pe un cerc exterior", a declarat, la DC News, Frunzulică. „Nicio țară care a intrat în zona euro nu îndeplinea toate condițiile de la început, nici măcar Germania", a adăugat acesta.

„Trebuie depășit”

Cu referire la intrarea în spațiul Schengen, a declarat: „Este o discriminare a cetățenilor români. Lucru care este inacceptabil și cu care ne luptăm de ani de zile. Au inventat, să zicem între ghilimele, alte condiții față de condițiile pe care România le avea prin tratatul de aderare. Un lucru absolut anormal care trebuie depășit".

„Se pot gândi tot felul de scenarii și de măsuri. Până la urmă, cred că coerența în politica externă trebuie să pornească de la faptul că am adoptat valorile europene. Toate țările, inclusiv Olanda, ar trebui să ne respecte, așa cum îi respectăm și noi pe ei. Ceea ce se întâmplă, într-adevăr, este foarte greu de acceptat. Până la urmă, vor trebui să înțeleagă că este în interesul tuturor celorlalte țări (...) ca România să intre în Schengen. Chiar dacă Olanda consideră că, prin intrarea în Schengen, Portul Constanța – ca să spunem lucrurilor pe nume, va prelua foarte mult din tonajul mărfurilor care ajung, de exemplu, în Portul Rotterdam. E o frică teribilă că, prin poziția sa strategică, la Marea Neagră, cu apa cea mai adâncă, poate reprezenta o concurență. În același timp, se pot găsi, se pot imagina soluții prin care colaborarea să fie win-win, să câștige ambele părți", a afirmat europarlamentarul PSD. Acesta a punctat că „există tot felul de mecanisme care pot fi gândite".

Răspunsul integral, mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel