România în Schengen. Premierul Ciucă, avertisment pentru europarlamentarii români. Le-a cerut să renunţe la discursurile agresive faţă de Ţările de Jos
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 28 oct 2022, 10:03
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu europarlamentarii români în timpul vizitei la Bruxelles. Acesta i-a avertizat pe eurodeputaţi să renunţe la discursurile agresive faţă de Ţările de Jos, cu privire la aderarea României în Schengen. 

Potrivit unor surse politice, premierul a menţionat că tendinţa de a forţa cu discursuri agresive nu ajută la obţinerea rezultatelor urmărite, ci dimpotrivă. Astfel, premierul ar fi spus că trebuie urmată o linie înţeleaptă, cu argumente, diplomatică, cu explicarea a ceea ce s-a făcut, cu argumentele pe care România le are şi care nu sunt deloc puţin. 

Aceleaşi surse politice afirmă că premierul a avertizat de două ori să se renunţe la discursuri nepotrivite. 

La aceste întâlniri au fost prezenţi aproape toţi europarlamentarii români, cu 2-3 excepţii, conform aceloraşi surse. 

România, aderare la Schengen. Premierul Ciucă a anunţat cum se încearcă rezolvarea cu Olanda

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre concluziile trase privind aderarea României la Schengen, ca urmare a discuţiilor avute cu diverşi lideri europeni la Bruxelles. Acesta a spus şi cum se încearcă rezolvarea situaţiei cu Olanda, stat al cărei Parlament recomandă refuzarea accesului României în spaţiul Schengen. 

"În ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare. Au fost, cum foarte bine se ştie, activităţi de evaluare. Comisia de Evaluare şi-a desfăşurat activitatea luna aceasta două zile în România, iar rezultatele comisie de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în consiliul JAI, să putem avea susţinerea pe baza meritului care trebuie să îi fie recunoscut ţării noastre pentru tot ce a realizat pentru a îndeplini cerinţele acordului Schengen. 

Este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt anumite probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa omologului olandez, astfel încât o comisie, o delegaţie, care vrea să vină să îşi clarifice lucrurile încă neelucidate să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins şi am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi discuţii, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a declarat premierul Nicolae Ciucă. 

Ce se întâmplă cu MCV

"Am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care dl ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei, atât cu Comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova. De asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al mecanismului de cooperare şi verificare", a mai precizat Nicolae Ciucă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?